Tvaroh lze jíst nasladko či naslano, dosypat oříšky, zamíchat ovoce, semínka, nebo zeleninu, koření, či rybičky. Některé kombinace jsou ale pro naše tělo přívětivější. Tvaroh obsahuje bílkovinu zvanou kasein, takže má nízký glykemický index. Po jeho konzumaci tělo tvaroh delší dobu tráví. Proto se doporučuje kombinovat ho s jídly s vysokým glykemických indexem, které rychle zasytí, ale po chvíli už opět máte hlad. Mezi ně patří například ovoce, rýže, pečené brambory. V kombinaci s tvarohem se tráví pomaleji a energie se uvolňuje postupně.

Kulturisti konzumují tvaroh především na noc, aby se bílkovina uvolňovala postupně celou noc a svaly pěkně rostly. Tvaroh je určitě nevhodný pro lidi, kteří špatně tolerují laktózu. Variantou je bezlaktózový tvaroh. Pokud máte krevní skupinu 0 nebo A, možná vám tvaroh také ne úplně sedne. Tvaroh vznikl spíše náhodou před více než 4000 lety, kdy se kočujícím kmenům zkazilo mléko ve vacích vyrobených z dobytčích žaludků. Sraženina z mléka jim kupodivu chutnala a tvaroh se stal oblíbenou součástí mnoha receptů.