Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velikonoční cukroví: Upečte si zajíčky, perníčky i muffiny

8. února 2024 | 06:00

Veselé cukroví by na jarní tabuli rozhodně nemělo chybět. Udělá radost nejen vašim dětem, ale také vám. A ještě navíc skvěle chutná! Vyzkoušejte velikonoční zajíčky, muffiny nebo perníčky. Uvidíte, že z talíře zmizí rychlostí blesku.

Kromě tradičního beránka, mazance a barevných kraslic k Velikonocům patří také veselé a chutné cukroví. Podívejte se na nejlepší recepty na velikonočního zajíčka, muffiny a perníčky!

1. Velikonoční zajíček
2. Velikonoční muffiny
3. Velikonoční perníčky

Velikonoční zajíčci

Autor: iStock

Suroviny:

200 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
podle chuti hrst rozinek nebo čokoládových peciček
250 g měkkého tvarohu
1 větší vejce
100 g krupicového cukru
1 až 2 sáčky vanilkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
100 ml slunečnicového oleje
máslo na vymazání formiček
případně moučkový cukr a cukrová poleva v tubičkách na ozdobení

Postup:

Ve větší míse smícháme prosátou mouku dohromady s kypřicím práškem, rozinkami nebo čokoládou. Tvaroh prošleháme s vejcem, oběma druhy cukru a vanilkou a vmícháme olej. Vše vlijeme k suchým přísadám.

Promícháme, rozdělíme do dvou formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180 až 190 °C zhruba dvacet minut, dokud nebude špejle zapíchnutá uprostřed suchá.

Poté vyjmeme z trouby, necháme chvíli chladnout ve formě a následně vyklopíme. Podle chuti ozdobíme polevou nebo pocukrujeme.

Velikonoční muffiny

Autor: iStock

Suroviny:

80 g másla
120 g cukru
2 ks vejce
2 lžíce skořice, mleté
280 g hladké mouky
200 ml zakysané smetany
prášek do pečiva, 1/2
1 hrst oříšků

Poleva

200 g pomazánkového másla
125 g másla
450 g moučkového cukru
čokoládová vajíčka na ozdobu

Postup:

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a pak ho utřeme s cukrem, vejci a skořicí. Vmícháme prosátou mouku spolu s kypřicím práškem a nakonec do těsta přidáme zakysanou smetanu a oříšky podle libosti. 

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme je do dvou třetin těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi dvacet minut. 

No polevu smícháme pomazánkové máslo s rozměklým máslem a přidáme moučkový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud není poleva nadýchaná. Muffiny můžeme také ozdobit pomocí rozinek, kdy s jejich pomocí vytvoříme oči a čumáček.

Velikonoční perníčky

Autor: iStock

Suroviny:

300 g másla
800 g hladké mouky
4 ks vejce
1 dl mléka
1 lžička skořice
10 ks hřebíčku
300 g medu
badyán
kakao
anýz
2 lžičky jedlé sody
300 g cukru krupice

Postup:

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, přidáme mléko a všechno koření. Znovu promícháme, přidáme mouku a sníh, který jsme si vyrobili z bílků. Vše dobře zpracujeme, uděláme bochníček a vložíme jej do moukou vysypané nádoby. Přikryté těsto necháme odpočívat nejméně dvanáct hodin. 

Jakmile bude těsto dostatečně uleželé, vyválíme ho na tloušťku asi tři až čtyři milimetry a začneme vykrajovat různé tvary perníčků. Pokud je už dál nebudeme zdobit, nezapomeneme je před pečením potřít vejcem. 

TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte také velikonočního beránka, který je téměř bez tuku.

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!