Hummus, nebo-li Hummus bi tahini je pyré nebo pasta z rozmačkané cizrny, sezamové pasty tahini, citrónové šťávy, česneku, olivového oleje a soli. V arabských zemích se nejčastěji podává jako pomazánka k arabskému či pita chlebu. Určitě se k němu ale dále hodí tortilla, nachos, chipsy nebo sušenky. Hummus někde slouží i jako dip k masu (třeba k jehněčímu či hovězímu). Výborně chutná, pokud do něj namáčíte čerstvou nebo grilovanou zeleninu jako je mrkev, okurka, paprika, celer. Samotný hummus pak lze zpracovat do několika příchutí. Lze přidat olivy, pečenou řepu, sladkou papriku nebo pálivou papriku.

O původu hummusu se dodnes historici přou. Ve 13. století se objevil ve středověké egyptské kuchařce zvané “Kitab Wasf al-Atima al-Mutada”. Nejde ale o dnešní podobu hummusu, protože místo citrónu použili ocet a chyběl česnek. V syrské kuchařce “Kitāb al-Wusla ilā l-habīb” ze 13. století zase obsahuje jen cizrnu a citrón. První zmínky dnešního „hummusu bi tahini“ pochází z Damašku (dnešní Sýrie) z 18. století. Pokrm ale pravděpodobně existoval i mimo území, protože ingredience už byly k dispozici zhruba jedno tisíciletí.