Což takhle ugrilovat tofu? 6 rad, jak připravit luxusní veganskou lahůdku
-
Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek - grilovací sezóna je v plném proudu: Co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.
- 1.
Správný výběr vhodného tofu
Chcete-li si s chutěmi pohrát, sáhněte po naturálním tofu, právě ono vám dá velký prostor k experimentování s různými marinádami. Tofu natural se skvěle přizpůsobí chuti koření a bylinek. Na trhu je velký výběr různých druhů tofu, doporučujeme při nákupu číst etikety a vybrat tofu, které je vyráběno z geneticky nemodifikovaných BIO sójových bobů pěstovaných v Evropě.
- 2.
Krájejte větší plátky
Tofu určitě negrilujte v kuse, jak jste ho koupili, ale ani ho nekrájejte na příliš malé a tenké kousky. Je nejlepší nakrájet ho na plátky přibližně jeden centimetr široké. Pokud chcete připravit špízy, krájejte tofu na kostky.
- 3.
Pečlivě ho osušte
Tofu bývá uchovávané v nálevu, aby se nevysušilo a zachovalo si čerstvost, proto je před marinováním nutné přebytečnou vodu vysušit papírovými utěrkami. Pokud koupíte čerstvé tofu prodávané na váhu, nebude tolik nasáklé vodou a jeho příprava bude tak rychlejší.
- 4.
Marinování dopřejte čas
Příprava marinády je na vaší chuti a fantazii, ale hlavně nezapomeňte na sůl. K tofu se skvěle hodí olivový olej, čerstvé bylinky jako je oregano, tymián, ale taky česnek a římský kmín nebo citron. Čím déle necháte tofu marinovat, tím intenzivnější chuť grilované tofu bude mít.
- 5.
Grilujte pozvolna
Gril roztopte na nižší teplotu a řádně ho potřete olejem. Při samotném grilování průběžně tofu potírejte marinádou, aby bylo grilované krásně dokřupava a přitom uvnitř zůstalo příjemně šťavnaté. Grilujte přibližně 20 minut.
- 6.
Nezapomeňte na přílohu
Ke grilovanému tofu výborně chutná grilovaná zelenina nebo čerstvý salát. Nezapomeňte taky na vhodný veganský dip, který snadno vykouzlíte ze sójové majonézy. Rychlý jemný dip připravíte, když do sójové majonézy přidáte nasekané čerstvé bylinky a pár kapek limetky. Pokud jste spíše příznivci pikantnějších chutí, přimícháte do ní trochu wasabi.
Zdroj: Soyka