Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladování
-
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladování
Máte pocit, že neustále vyhazujete jídlo, a přitom chcete šetřit? Možná děláte chybu v uchovávání potravin. Podle Zachranjidlo.cz se celosvětově třetina potravin vyhodí. V Evropské unii je ročně téměř 59 milionů tun potravinového odpadu.
Tato čísla jsou alarmující a často za vyhozené jídlo může špatné uskladnění. Přitom stačí doržovat 7 rad na skladování potravin v chladničce a ušetříte nejn peníze, ale pomůžete tím i planetě.
- 1.
Datum
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comNaučte se nové potraviny dávat za ty starší. Jednoduše, jídlo, které máte doma nejdéle, by mělo být v poličce jako první, aby nezapadlo dozadu, a vy jste ho pak přehlédla.
- 2.
Místo
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comKdyž některé potraviny budete mít blízko u sebe, mohou se vzájemně znehodnotit. Například syrové ryby vedle ovoce a zeleniny nejsou dobrý nápad. Proto si pořiďte šikovné organizéry, a do nich dávejte jednotlivé druhy potravin. Budou tak v uzavřeném obalu a nebudou se kontaminovat.
- 3.
Zakrývání
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comOtevřené produkty spotřebujte co nejdříve. Když už je vracíte zpět do chladničky, vždy je zakryjte nebo vložte do organizéru. Potraviny pak nebudou osychat, přejímat pachy ostatních potravin a nebudou přístupné pro různé mikroorganismy.
- 4.
Množství
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comChladnička nacpaná k prasknutí necirkuluje správně vzduch. Potraviny tak nejsou dobře ochlazovány a mohou se rychleji kazit. V úplně plné chladničce také snáz přehlédnete produkty, kterým se blíží doba spotřeby.
- 5.
Teplota
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comIdeální teplota je do 5 °C. Abyste ji udržela, otevírejte ji na co nejkratší dobu. Častým a dlouhým otevíráním pouštíte dovnitř teplý vzduch. Pak musí přístroj více chladit a má větší spotřebu energie. Některým potravinám teplo nedělá dobře a kazí se.
- 6.
Hotové jídlo
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comZbyla vám porce od oběda? Nechte ji nejprve vychladnout ve vodní lázni, a až pak jídlo dejte do chladu. Teplý pokrm by opět ohřál prostor uvnitř chladničky, což by mělo špatný vliv na potraviny i spotřebovanou energii.
- 7.
Čistota
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comOdborníci doporučují důkladný úklid chladničky 2x do měsíce.
- 8.
Kam co patří?
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comSprávné uspořádání v chladničce je základ. Úplně dole jsou většinou zásuvky na zeleninu a ovoce. Patří sem hroznové víno, broskve, meruňky, zralé ovoce určené k rychlé spotřebě. Chlad vyžaduje hlavně košťálová a listová zelenina, pak třeba různé druhy klíčků. Nejnižší police je určena pro rychle se kazící potraviny, takže syrové maso a ryby, ideálně v šikovném organizéru. Pak sem můžete dát upravené masné výrobky, jako jsou šunky, salámy, klobásy. O patro výš vyskládejte sýry a mléčné výrobky. Vrchní police je nejvhodnější pro umístění hotových pokrmů. Zbývají dveře. Úplně dolů patří nápoje, o patro výš otevřené konzervy, marmelády a dochucovadla, jako je hořčice a kečup. Nahoru dejte vajíčka (vždy je vyskládejte z papírového obalu) a másla.
- 9.
Co do chladu nepatří?
Aby se potraviny nekazily. Pravidla správného skladováníAutor: istock.comBramborám, cibuli a česneku vyhovuje chladnější prostor, ale nemusí to být chladnička. Pak tam nedávejte zázvor, banány, melouny, citrusy, ananas, rajčata. Nepatří tam ani uzavřené plechovky, zavařeniny a med. Trvanlivým potravinám pokojová teplota nijak neuškodí. Nevěřte mýtu, že správné uchování kávy je v chladu. Kávě vlhkost nesvědčí a v chladničce rozhodně vlhko je.