Londýnský policista, který si přál zůstat pro veřejnost v anonymitě, viděl zásah kolegů v civilu na samém začátku zásahu proti šílenému střelci na filozofické fakultě loni v prosinci jako svědek během dovolené v Praze. „Rychlost a profesionalita policejní reakce na mě udělala obrovský dojem,“ napsal v dopise, který už v únoru zveřejnila česká ambasáda v Londýně. 

„Chtěl bych vyzdvihnout statečnost všech zúčastněných,“ pokračoval s tím, že nejvíce jej zaujali dva první zasahující muži zákona v civilu. „Vběhli do místa chaosu a násilí... Prokázali mimořádnou odvahu. Vrhnout se vstříc nebezpečí je považováno za součást naší práce, ale v praxi je třeba obrovské kuráže. Oba jsou chloubou vašeho oddělení,“ uvedl v dopisu doprovázeném oceněním, jež zmíněným 17. dubna předal policejní prezident Martin Vondrášek. „K němu českým policistům gratuluji,“ dodal pro Aha! britský velvyslanec Matt Field.

Šel za tmou

Jasno je v případu vloupání do domu v Hostouni na Kladensku, kde střelec bydlel se svým otcem, jehož také zavraždil. Do objektu lupič pronikl krátce po činu, souvislost s ním ale není. „Vybral si jej spolu s dalším zcela náhodně, jelikož se v nich nesvítilo,“ vysvětlila policejní mluvčí Michaela Richterová. Podezřelého (51) zadržela hlídka při silniční kontrole. K činu se přiznal a vyšetřován je na svobodě, hrozí mu až pětiletý trest.

Video
Video se připravuje ...

Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse! Policie ČR

Fotogalerie
53 fotografií