Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Varování Západu? Putin se proletěl v nové verzi bombardéru, stroj umí nést jaderné hlavice

Autor: ČTK - 
22. února 2024
15:35

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes prolétl strategickým bombardérem Tu-160M, který je schopen nést střely s jadernou hlavicí. Podle agentury Reuters chtěl touto demonstrací pravděpodobně Západu připomenout ruské jaderné schopnosti. Záběry z letu zveřejnil telegramový kanál Shot.

Bombardér, který dnes Putin ozkoušel, je modernizovanou verzí letounu Tu-160 (v kódovém označení NATO Blackjack) z dob studené války. Ten měl původně sloužit v případě jaderné války k přepravě zbraní na dlouhou vzdálenost, podotkl Reuters.

Rozměrný bombardér s Putinem na palubě startoval z ranveje patřící k továrně v ruské Kazani, která stroje vyrábí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě před vzletem sdělil, že trasa letu je armádním tajemstvím, ale že jeho trvání bude alespoň 40 minut.

Po skončení letu Putin posvětil zařazení stroje do arzenálu ruské armády. „Technologie jsou skvělé, opravdu nové generace,“ citoval jeho prohlášení portál Meduza.

Bombardér TU-160M může nést až 12 řízených střel nebo 12 jaderných střel krátkého doletu. Dokáže urazit 12.000 kilometrů, aniž by potřeboval doplnit palivo.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Kompletní online
Video  Gerasimov na Ukrajině: Vyznamenal ruské vojáky za dobytí Avdijivky  - Ruské ministerstvo obrany
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa