Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusko volí „cara“ Putina: Bizarní motivace voličů. Moskvič, iPhone i vstupenky na ruské kolo

  • Autor: ver,ČTK - 
    17. 3. 2024
    05:00

    Kvůli očekávané nízké volební účasti se Kreml rozhodl apelovat na občany a dostat je do volebních místností za každou cenu. Pro voliče si tak připravil řadu odměn od aut a elektroniky po ovesnou kaši. O zajímavou podívanou se postarali samotní voliči, z nichž někteří zamířili k volebním urnám v převlecích nebo s písní na rtech. Volby provází i protestní akce a následné reakce ozbrojených složek. 

  • 1.Zapálené lístky a barva v urnách

    O prezidentské křeslo se kromě Putina formálně ucházejí další tři kandidáti, jejichž funkcí je ale podle analytiků pouze vytvořit zdání konkurence. Nečeká se, že by získali více než jednotky procent. Někteří voliči se tak rozhodli projevit svůj názor protestními akcemi. A záběry z mnohých z nich se brzy začaly šířit po sociálních sítích. 

    Na Ruskem okupovaném Krymu se volička rozhodla nalít inkoust do volební urny. Policista, který byl činu přítomen, s ženou nejprve krátce pohovořil a následně ji nechal, ať inkoust vylije k hlasovacím lístkům. Až potom ji zadržel. 

    Volička v ruském Volgogradu na znamení protestu zapálila ve volební místnosti svůj hlasovací lístek. K podobnému kroku se uchýlili i další voliči napříč celým Ruskem. 

    Jiní se zase rozhodli nalít do volebních uren barvu. 

  • 2.Tříhlavý drak, zvířátka nebo historické postavy

    Někteří voliči vyrazili do volebních místností v netradičních outfitech. K vidění byl například červený tříhlavý drak nebo lidé převlečení za skřítky.

    Oblíbené byly i kostýmy historických postav či plyšových zvířátek. 

  • 3.Zpěv i opravdová svatba

    Jeden ruský pár se dokonce rozhodl spojit s prezidentskými volbami svůj svatební den, a nevěsta tak byla ve volební místnosti v dlouhých šatech a závoji.

    Starší žena v jedné z volebních místností zazpívala přítomné komisi. Svůj pěvecký výkon doplnila i o taneční vystoupení. 

  • 4.Reklama na volby

    Ruský režim usiluje o vysokou účast, která by legitimizovala další Putinovo působení v úřadě a ukázala jednotu národa, který se kvůli invazi na Ukrajinu ocitá ve stále větší mezinárodní izolaci. „Prezidentská administrativa požaduje, aby regionální představitelé zvýšili své úsilí a přilákali k volbám více loajálních lidí. Konkrétně upozorňují na studenty a mladé profesionály. Vyhovujeme jim,“ řekl deníku The Moscow Times úředník moskevské radnice. Z jiných regionů to potvrzují. 

    Jeden z bizarních způsobů propagandy letošních prezidentských voleb byl i minutu a půl dlouhý televizní spot, ve kterém se muž vrátí domů k manželce vařící večeři. Žena se svého manžela ptá, zda byl na nákupu, jestli umyl auto a zda popřál její matce k narozeninám. Muž na vše odpovídá kladně, ale zarazí se, když se ho manželka zeptá, jestli šel k volbám.

    „Nešel jsem, co by to změnilo, zlato?“ odpovídá manžel. Následuje bizarně dramatická scéna, v níž se žena čílí na svého druha a s nožem v ruce ho hystericky vyhazuje na chodbu domu. Ten následně běží do volební místnosti, kde na poslední chvíli stihne odvolit. 

    Na sociálních sítích se šíří i fotografie, které s ironií dokumentují letošní předvolební prezidentskou kampaň v porovnání s obrazem současného Ruska. 

    Prezidentská předvolební kampaň v Rusku (16.3.2024) Prezidentská předvolební kampaň v Rusku (16.3.2024) | Reprofoto X

  • 5.Auto nebo nový iPhone

    A to není jediný způsob, kterým se Kreml snaží nalákat voliče k urnám. Pokouší se o to i formou darů nebo možností výhry nejrůznějšího zboží. Například obyvatelé Altajského kraje mohou vyhrát iPhone 15 nebo přístroje na úpravu vlasů. Mobilní telefony nabízí i ve Sverdlovské oblasti, kde jsou k mání dva tisíce telefonů od čínské společnosti. Kromě toho mohou voliči soutěžit o pětačtyřicet bytů, sto automobilů a dvacet motorek od obnovené sovětské značky Moskvič.

    V tatarském hlavním městě Kazani pak voliči po vhození lístku dostanou na ruku náramek, který jim v neděli bude sloužit jako vstupenka na hudební festival a také jako jednodenní jízdenka na městskou hromadnou dopravu. 

    V Tomské oblasti se zase starosta menšího města snaží nalákat voliče na jídlo – slané plněné šátečky a sladkou ovesnou kaši zdarma. Na Sibiři dostanou prvovoliči ve věku osmnácti až čtyřiadvaceti let volnou vstupenku na jízdu na ruském kole. Voliči se kromě toho mohou zúčastnit tomboly a vyhrát jeden ze tří automobilů Lada Vesta, každý v ceně 1,7 milionu rublů (428 tisíc korun). Stačí, když se celá rodina vyfotí před volební místností, a zveřejnit snímek na ruské sociální síti VKontakte s hashtagem #CeláRodinaKVolbám.

  • 6.Zásahy a podvody

    Na internetu se od otevření volebních místností objevily četné „důkazy“ o falsifikaci voleb a zásazích ozbrojených složek státu proti voličům. Podle nezávislého hnutí Golos monitorujícího volby je navíc aktuální hlasování vůbec nejméně transparentní v ruské historii. 

    Na sociálních sítích například koluje video, které zobrazuje dva vojáky klečící na jednom z voličů. Ti se muži snaží nasadit pouta, a když se jim to povede, odvedou ho z volební místnosti neznámo kam. Muž měl údajně oznámit svůj úmysl volit pro jiného kandidáta než pro Vladimira Putina. 

    Další video ukazuje třídění volebních lístků po uzavření volebních místností v pátek, tedy první den voleb. Na záběrech je údajně vidět, jak členové volební komise ve městě Dzeržinsk v Nižněnovgorodské oblasti vyřazují některé z lístků

    Během uplynulých dvou volebních dnů došlo minimálně k jedenácti pokusům o zapálení volebních místností a k 19 případům znehodnocení volebních uren. V reakci na to navrhla ruská Státní duma 8letý trest vězení pro osoby zapojené do těchto incidentů. Na záběrech je vidět zadržení jedné z voliček. 

    Video  Český pozorovatel ruských voleb Pavel Sedlák: Putin důvěru Rusů neztratil  - Martin Valeš, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Th0r_z_h0r ( 17. března 2024 15:29 )

V Halici nebudou, tam bude vladnout diktator Zelensskej a dobre jim tak. 👍

MAMKA2316 ( 17. března 2024 13:27 )

KDY BUDOU VOLBY NA UKRAJINĚ ?? A jaké asi budou a jak dopadnou ?,Proč ještě nejsou ? U nás pětikoalice vyhrála díky US A RYCHECKÉHO ? A samozřejmě díky většině Pepíku, kavárenských povalečů a komediantů !§Lež a podvody zvítězili nad pravdou ,slušnosti a láskou a to i zásluhou alkoholika co podepsal všechny zákony které to umožnili !!Proto je po nim pojmenované letiště !A kdo ho zvolil komunisté a za vděk zase většina těch co na tom vydělali majlant zvolili bývalého komunistu a rozvětčíka na Hrad ? Co tak po něm přejmenovat Václavák na Pavlovo náměstí ??

Soliter56O ( 17. března 2024 12:18 )

Rusi mají šéfa, kterého lze úplně klidně přirovnat k Petrovi Velikému, zatímco my máme ve vedení státu exoty, kteří by mohli soutěžit v pořadu : "Hloupější vyhrává" ... To jsou ty paradoxy ... )))))

bullshit ( 17. března 2024 12:05 )

Mluvte za sebe, nikomu žádné žilky nepraskají. U nás to byla volba guma nebo stbák co nedá souvislou větu. Volby byla tedy celkem jasná. V Rusku opozici zlikvidovali, postupně nějak záhadně vypadala z oken, nemohou jít volit ani v poledne pod pohrůžkou trestu atd

milan59 ( 17. března 2024 07:41 )

laserpin: Jéé a stihl jste to na WC,nebo jste to udělal rovnou na PC ?? 😁 😁

Zobrazit celou diskusi