Jednoduše řečeno, jde o čtyři základní opatření, která povedou k nižším účtům za provoz domu a současně prospějí životnímu prostředí. Následující kroky byste měli provést ideálně současně, případně ve správném pořadí.

  1. Nejprve musíte zbránit zbytečným únikům tepla. Tedy zateplit stěny, podlahy, stropy, střechu a vyměnit okna a dveře.
  2. Pokud topíte starým kotlem na pevná paliva nebo více než 20 let starým plynovým kotlem, měli byste vyměnit zdroj vytápění. Ideálně za tepelné čerpadlo nebo kotel na dřevo či pelety.
  3. Třetí opatření spočívá v přidání obnovitelného zdroje energie – např. fotovoltaiky nebo termických panelů.  
  4. Myslete také na šetrné zacházení s vodou.

Udělejte si základní představu

Kde začít, když vím, že mám starý dům, velké měsíční náklady na bydlení, ale vůbec netuším, jaká opatření jsou pro můj dům vhodná? Vaše první kroky by měly vést na místo, kde vám poskytnou bezplatné poradenství o energetických úsporách, např, EKIS (Energetický konzultační a informační střediska). Nově vám mohou pomoci i stavení spořitelny a poskytnou vám poradenství v oblasti státních dotací. „Bankéři na pobočkách České Spořitelny klienta provedou jednoduchou energetickou kalkulačkou, která po zadání základních údajů o nemovitosti navrhne vhodná opatření. Modelace zobrazí i možnou výši dotace, kterou lze získat od státu a jak celkovou investici výhodně financovat. V Buřince máme tým, který vás provede světem dotací. Pomůžeme vám se v jednotlivých dotačních programech zorientovat, představíme informace, které byste měli při žádosti o dotaci vědět a také vás samotnou žádostí o dotaci provedeme,“ říká Milan Pospíšil ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Video
Video se připravuje ...

1. díl: Úsporná rekonstrukce: kde začít  Stavební spořitelna České spořitelny, a.s.

Jak na to?

1. Není dobré se do úprav pustit bezhlavě. Nejprve je důležité zjistit, v jakém je váš dům vlastně stavu. Z čeho je postaven, zda má dostatečnou izolaci, jak to vypadá se střechou, okny, rozvody nebo jestli nemáte problémy s vlhkostí. Důležité je také vědět, čím topíte a jak je teplo rozváděno po domě. S tím vám pomohou právě projektant a energetický specialista. Zhodnotí, co a jak je potřeba změnit a doporučí, jaké materiály k tomu použít.

2. Energetický specialista vystavuje PENB (průkazu energetické náročnosti budovy). Jedná se o dokument, který říká, kolik energie vaše budova spotřebovává na vytápění, ohřev vody, osvětlení, nucené větrání či chlazení.

3. Aby mohl energetický specialista výpočet provést, potřebuje aktuální výkres domu. Ten musí mít každý majitel nemovitosti, ale lidé o této povinnosti nevědí, takže v praxi to není příliš časté. Pokud i vám chybí, můžete jej zkusit najít v archivu na stavebním úřadě. Jestli ani tam nemáte štěstí, nebo není výkres aktuální (nejsou v něm zaneseny všechny možné úpravy, kterými dům ve své historii prošel), musíte si nechat „nakreslit“ nový. Cena se bude pohybovat v řádu nižších desítek tisíc.

4. Výsledkem práce projektanta je v ideálním případě prováděcí projektová dokumentace. Je obsáhlejší než např. projekt pro stavební povolení a jasně stanovuje, jaké materiály se při rekonstrukci musí použít. Stavební firma tak dostane do ruky mnohem přesnější návod. Prováděcí projektová dokumentace je také ideálním základem pro tvorbu rozpočtu. V kombinaci s technickým dozorem nezávislým na stavební firmě budete mít díky dobrému projektu větší jistotu kvalitně odvedené práce.

5. Za projekt obvykle zaplatíte 5-10 % z ceny rekonstrukce. Je však možné na něj získat dotaci až 25 000 Kč z programu Nová zelená úsporám nebo 50 000 z programu Oprav dům po babičce, vždy však max. 50 % z ceny projektu. Seznam specialistů najdete přímo na stránkách dotačního programu Nová zelená úsporám.

6. S projektem se můžete pustit do hledání stavební firmy nebo jednotlivých řemeslníků. Ti by vám měli připravit rozpočet na práci i materiál. Oslovte jich více, abyste měli srovnání. Žádejte reference. Už počáteční jednání vám napoví, zda své práci rozumí a je na ně spoleh.

7. Když víte, jak by ideálně mela rekonstrukce vypadat a kdo ji provede, přichází na řadu řešení financování. Využít můžete účelové úvěry na bydlení (Hypotéka pro budoucnost nebo Úvěr od Buřinky pro budoucnost.  

8. A teď už se můžete těšit na nové bydlení.