Problémy začaly už v pondělí večer. „Po dvacáté hodině přijímali jihomoravští policisté prakticky každé tři minuty oznámení o událostech v souvislosti s počasím. To na silnicích v celém kraji už několik desítek minut pršelo a tvořila se ledovka. Ve většině případů řidiči oznamovali problémy se sjízdností, případně drobné nehody,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Policisté ocenili, že se řidiči přizpůsobili situaci. „Ve většině případů se nehody obešly bez zranění. Pokud došlo ke zranění, tak nebylo vážné,“ upřesnil Malášek.
Video
Video se připravuje ...

Na silnicích jižní Moravy se vytvořila ledovka. Policie ČR

Situace na silnicích se dočasně mírně zklidnila po 22. hodině. „Problémy hlásili řidiči jen z komunikací nižších tříd a výše položených oblastí kraje, převážně z Blanenska, Brněnska a Vyškovska,“ pokračoval mluvčí policie.

Některé spoje nevyjely

Pak se ovšem ledovka vrátila s novou intenzitou. „Po klidnější části noci začala přicházet další oznámení o problémech řidičů v brzkých ranních hodinách. Od pondělní 19. hodiny přijali jihomoravští policisté do čtvrté hodiny ranní na 80 oznámení o událostech v souvislosti s počasím. Naštěstí ani ráno nebyla zranění vážná,“ dodal Malášek.

Podle webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje jsou největší problémy  v okolí Blanska, Tišnova, Letovic a Boskovic, kde mají autobusy zpoždění od deseti do 40 minut, výjimečně až hodinu a některé spoje kvůli velkému zpoždění ani nejely.

Zraněné hlavy, ruce, nohy

V Brně dopravní podnik na síti X uvádí, že kvůli poškození trolejového vedení nejezdí tramvaje mezi Semilassem a Řečkovicemi, z Hlavního nádraží do Komárova, v Bystrci z Rakovecké na Ečerovu a také je mimo provoz trať na Stránskou skálu.

Podle záchranářů mají problémy i chodci, kterých ošetřovali do rána už 25. „Šlo především o zranění rukou a nohou, také hlavy, kyčle, bolesti zad. Záchranáři přitom měli v některých oblastech problém se k pacientům dostat. Silnice byly v některých lokalitách neošetřené, zledovatělé. Například v okolí Tišnova," řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Fotogalerie
8 fotografií