První příznaky choroby začal bývalý skladník a aktivní sportovec pociťovat už před pěti lety. „Byl malátný, unavený, zvládl pouze jít do práce, najíst se a spát. Lékaři mu diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Celý další rok marodil a snažil se s tím psychicky i fyzicky vyrovnat. Bohužel ale nemoc stále postupovala velmi rychle,“ vypráví Pepova přítelkyně Nikol (28).

Skončil na vozíku

Mladý muž nastoupil do rehabilitačního centra v Kladrubech, také se léčil na neurologii v Plzni. „I přes léčbu kortikoidy, biologickou léčbu, fyzioterapie a léky se ale jeho stav neustále zhoršoval,“ vysvětluje dále Nikol. V současné době je Pepa upoutaný na vozík, na nohy se sám už nepostaví. Neustále potřebuje mít někoho po boku, nezbytná je pomoc při přesouvání z postele na vozík, do sprchy či auta.

Bolestivé křeče

„Když ráno otevřu oči, mám nesnesitelné křeče v celém těle, které se i třikrát opakují, než se vůbec zvládnu dostat z postele. Partnerka mi musí pomáhat oblékat ponožky, kalhoty a boty. V dopoledních hodinách doma jezdím na motomedu, který mi hodně pomáhá,“ popisuje svou situaci Pepa, který také cvičí Vojtovu metodu.

Loni v srpnu absolvoval také léčbu, která měla restartovat jeho imunitní systém, a tím nemoc zastavit. To se podle výsledků magnetické rezonance podařilo, ale znatelné zlepšení může trvat i několik let. „Stále se snažím udržet si psychickou pohodu, která je u tohoto onemocnění velmi důležitá. Není snadné mít pozitivní vizi v tomto rychle se zhoršujícím stavu,“ dodává mladý muž.

Pepíkova přítelkyně Nikol pro svého partnera založila na dobročinné platformě Donio sbírku ŽIVOT s roztroušenou sklerózou. Jejím cílem je zajistit nákladné rehabilitace a pomůcky pro zkvalitnění života. „Pojďme Pepu podpořit v těžké životní cestě s dosud nevyléčitelnou nemocí. Za každou korunu budeme vděční a každá další terapie navíc Pepovi jen pomůže,“ dodává Nikol Čmelíková.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známá. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká.

Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 22 tisíc. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách.

 

Video
Video se připravuje ...

Zákeřná ALS: Úvahy o eutanazii přicházejí jako první. Pojišťovny jsou pomalejší než nemoc, říká Bezuchová. Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií