Františka Čížková, žena, na jejíž módní tipy dala nejedna celebrita, v životě několikrát tvrdě dopadla na dno, ale vždy dokázala vstát. Žila naplno a stala se múzou nejednoho básníka či malíře. Jenže muži kolem ní zásadně ovlivňovali její život. Kvůli jednomu u ní propukla anorexie, další jí vzal milovaného syna, jiného zkrotila...

Když se narodila, otci bylo kolem třiceti let a měl za sebou několik vztahů i dětí. Mamince bylo pouhých osmnáct. Jako první muž tak ovlivnil Františčin život její dědeček Hugo. Zachránil jí život, když ji jako několikatýdenní miminko odnesl od otce závislého na alkoholu, který se o ni nedokázal postarat. Maminka je totiž krátce po narození dcery opustila. S otcem poté Františka udržovala jen velmi omezený kontakt, a děda tak zůstal jejím hlavním mužským vzorem.

V šestnácti letech se zamilovala do Jiřího. „Po dědovi to byl první muž, s kterým jsem se cítila v bezpečí,“ vzpomínala Čížková na svého prvního manžela v autobiografické knize To jsem já, Františka. „Bylo to romantické manželství ve znamení jeho básní,“ popsala svou první lásku. Jejich vztah ale přestával po narození prvního syna fungovat a Františka se musela i s malým Jakubem odstěhovat. Následovala pře o péči o dítě, do kterého zasáhla vlivná tchyně Marta, a soud na budoucí módní návrhářku stanovil drsný posudek. 

„Otec alkoholik, matka cikánského původu s neuspořádaným životem. Prarodiče, jež dotyčnou vychovali, jsou senioři kolem osmdesáti let a v garsonce pro ni ani dítě místo není,“ stálo v něm. Bitva byla předem prohraná. Jakuba přiklepli otci a Františce postupem času dokonce soudně zakázali se synem jakýkoli kontakt! Znovu se sešli až po dlouhých čtyřiceti letech...

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Přítelkyně Františky Čížkové (†67) návrhářka Rochová: V těžkých chvílích odpustila muži, který jí zranil! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Později bydlela se svým budoucím druhým mužem Milanem a jeho rodinou. Vztahy i s novou tchyní však byly více než komplikované. „Seberte si tu ku*vu,“ vmetla prý tehdy dědovi Hugovi, když se Milanově mamince přišli představit. Milan přitom zamilovanou Františku neustále podváděl a kritizoval její vzhled. Pod vlivem jeho věčných nemístných komentářů začala trpět mentální anorexií. „Nechala jsem si naimplantovat komplex. Byla jsem slabší. Dostal mne,“ přiznala Františka. Nejvíce ji ranilo, když ji srovnal se svou milenkou, s pohlavně nakaženou letuškou.

„Řekl – nesaháš jí ani po kotníky!“ vzpomínala módní návrhářka. „Začala jsem v touze být plochá polykat projímadla... Udělala jsem ze sebe průtokovou karmu,“ svěřila se. Přitom nikdy v životě, a to ani v době, kdy jí manžel adresoval své nekorektní výtky, nevážila víc než padesát kilogramů... Myšlenky, že je tlustá, se pak už bohužel nedokázala po zbytek života zbavit. Jak sama Františka pro Českou televizi přiznala, i po šedesátce se učila mít ráda samu sebe.

Manželství s Milanem každopádně trvalo sedm let a vzešli z něho dva synové – Michal a Martin. „Konfrontovat své kluky s jiným mužským jsem po druhém rozvodu nechtěla. Milenci přicházeli a odcházeli...“ svěřila se Františka upřímně ve své knize. Do jejího života vstoupilo mnoho mužů, jedno však měli společné: Františku fascinoval talent a kreativní duše.

V 90. letech prožila i románek se známým textařem Pavlem Vrbou (†73). „Jemu bylo osmapadesát a mně čtyřiačtyřicet. Na chvíli jsem se stala múzou stárnoucího celoživotního proutníka, který si po mém boku dokazoval, že na neuchopitelnou extravagantní ženskou stále koule má,“ vzpomínala Čížková, která pak 15. prosince 2019 podlehla zákeřné rakovině, se kterou se dlouhodobě potýkala.

Fotogalerie
51 fotografií