Uznávaný architekt a designér Bořek Šípek se proslavil v tuzemsku i v zahraničí, a jeho díla je dodnes možné nalézt v celé řadě světových galerií a muzeí, například v New Yorku, Soulu, Tokiu či v Šanghaji. Práce tohoto bezesporu talentovaného muže jsou ale také v soukromých sbírkách nejrůznějších umělců, vlastní je například zpěvák Mick Jagger (79), známý z kapely Rolling Stones, zpěvák Bob Dylan (82), a dokonce i módní návrhář Jean-Paul Gaultier (71).

Bořek byl rovněž autorem rozličných kusů nábytku, které uplatnil mimo jiné i na Pražském hradě v době, kdy na Hradě působil prezident Václav Havel (†75). Patří k nim židle, křesla, pohovky, knihovny nebo kabinety. Poslední výstava, které se Šípek osobně zúčastnil, se uskutečnila v říjnu 2015, tedy necelý půlrok před jeho skonem, v Tančícím domě v Praze. Šlo o retrospektivní expozici, která mapovala posledních 20 let jeho umělecké činnosti.

V té době se již snažil vyléčit ze své těžké nemoci, s níž bojoval na soukromé klinice ve španělském Madridu. Operace u něj nebyla možná, a tak podstupoval chemoterapie a ozařování. Přišel o vlasy, výrazně zhubnul, z mohutného muže zbyl jenom stín. Za léčbu navíc platil naprosto horentní sumy – údajně ho jeden jediný měsíc v luxusní nemocnici přišel na téměř dva miliony korun. Cítil se však stále hůř, a tak se rozhodl svou léčbu samovolně přerušit a vrátil se do Česka.

Během boje s rakovinou mu stála po boku jeho v té době již bývalá partnerka Leona Machálková (56), matka jeho nejmladšího syna Artura (20). V den, kdy architekt zemřel, s ním byli v nemocnici jenom jeho nejbližší... ovšem kromě zpěvačky a jeho dvou synů i čtyři blízcí spolupracovníci, z toho dva právníci. „Nedovedla jsem je tam já, přál si je tam Bořek,“ zdůrazňovala v roce 2016 Machálková. 

Video
Video se připravuje ...

​​​​​​​​​​Utajované dědictví po Bořku Šípkovi (†66): Machálková NIC, pro milenku to nejcennější Tereza Kühnelová

To proto, že ji starší z architektových synů Milan (38) nařkl z toho, že ve chvílích, kdy Šípek odcházel na druhý břeh, ona se hádala na chodbě s právníky místo toho, aby ho držela za ruku. Zpěvačka se proto pro Top Star magazín podělila o smutné okolnosti posledních chvil svého životního partnera. „Otevřely se dveře a zaznělo: 'Sestro, sestro, pacient nedýchá…' To byl ten nejcitlivější okamžik,“ popsala bolestnou chvíli Machálková.

Poté následovala tvrdá bitva o dědictví, a to i přesto, že Šípek těsně před svým skonem založil svěřenecký fond. Ten měl zajistit to, aby se jeho tři synové nehádali o peníze. „Do fondu vložil právě autorská práva na své dílo. Jeho cílem je nakládat s autorskými právy a každoročně spravedlivým dílem vyplatit zisky mezi jeho tři syny,“ řekl Blesku blízký přítel architekta. Předsedkyní a správkyní fondu stanovil svou utajovanou milenku Ivetu Stanislavovou.

V roce 2018 pak fond zaniknul. „Tudíž zdědí všechna autorská práva všichni synové Bořka. Iveta Stanislavová, Bořkova poslední milenka a přítelkyně exministra kultury Daniela Hermana, je z kola ven,“ řekl tehdy Blesku dobře informovaný zdroj z blízkosti pozůstalých. Syn Dalibor (36) získal sklárnu v Novém Boru, kterou se později pokusil prodat. V roce 2020 se ukázalo, že pracuje jako sanitář v motolské nemocnici. „Pomáhá lidem a je šťastný,” prozradil zdroj z jeho okolí. Sklárna si pak v době koronaviru prošla krizí.

Ostatky Bořka Šípka byly uloženy na pražských Olšanských hřbitovech v roce 2018, dva roky po jeho smrti. Vše zdržel speciální náhrobek, který nechali vytvořit jeho synové. Podle informací Blesku jeho výroba vyšla zhruba na 250 tisíc korun a je na něm použit nejen vzácný mramor, ale i speciální skleněný detail. Sklu totiž Šípek zasvětil celý svůj život. Vedle místa posledního odpočinku slavného architekta jsou uloženi i jeho rodiče, kteří stejně jako on podlehli rakovině.

Fotogalerie
48 fotografií