Výstavu v pražském paláci Adria uspořádal Spolek pro Slovanskou epopej v Praze společně s Galerií kritiků, aby veřejnosti představil 5 možných variant, kde by Muchovo životní dílo mohlo být umístěno. Zmiňovanými místy je Moravský Krumlov, kde je epopej nyní, Zámek Zbraslav, Průmyslový palác, Ledárny Braník a palác Savarin.

„V horizontu tří let by Praha měla vyřešit, kam Muchovu Slovanskou epopej umístí. Právě touto výstavou bychom Praze rádi pomohli a veřejnost informovali o možnostech, které se v současné době nabízejí,“ vysvětluje ředitelka Galerie kritiků a zakladatelka Spolku pro Slovanskou epopej Vlasta Čiháková.

V současné době je epopej umístěna na Zámku v Moravském Krumlově, který za poslední dekádu prošel řadou rekonstrukcí, aby místo bylo pro expozici takto slavného díla adekvátní. Město dokonce zámek odkoupilo ze soukromých rukou, aby ho mohlo opravit. „Oceňuji snahu vedení města Moravský Krumlov, kterou k udržení epopeje vynaložilo. Ty prostory jsou v současné době důstojné, tak velké dílo by si však zasloužilo velkorysejší prostor, kde by epopej lépe vynikla,“ myslí si bývalý radní pro kulturu  a předseda rady Spolku pro Slovanskou epopej v Praze Ondřej Pech.

Přijde Praha o epopej?

Jenže samotný Mucha si přál, aby pro jeho Slovanskou epopej vznikl samostatný stánek. Uvedl to dokonce ve své závěti jako podmínku, aby mohlo dílo připadnout Praze. „Alfons Mucha se při dokončení epopeje o několik let opozdil. V tu dobu začala vznikat avantgarda a její představitelé také chtěli své vlastní prostory pro moderní umění. Mucha to celé chápal i jako boj za jednotu ducha českého národa. Bohužel už je to přes sto let a nemáme ani jedno, ani druhé,“ poznamenala Čiháková.

A právě z tohoto důvodu se Muchův potomek John Mucha soudí s pražským magistrátem. Podle něj totiž Praha nesplnila malířovy podmínky, proto by neměla vlastnit ani epopej. V minulosti spor prohrál, Nejvyšší soud věc vrátil na začátek a v roce 2020 John Mucha vyhrál prvoinstanční soud. Obě strany loni uzavřely předběžnou dohodu o mimosoudním řešení, které spočívalo v umístění obrazů v připravovaném komerčním projektu Savarin firmy Crestyl. Dohoda ale dosud uzavřena nebyla a nedávno skončila soudem určená lhůta, kterou soud odmítl prodloužit. Odvolací soud by se měl konat v červnu, pokud mezitím nevznikne dohoda.

Savarin nejspíš neprojde

Jenže s umístěním v paláci Savarin zásadně nesouhlasí Muchova vnučka Jarmila Mucha Plocková. „Je neuvěřitelné, že jsem nebyla k žádným jednáním mezi Johnem Muchou a pražským magistrátem pozvaná. Přitom jsem dědic s úplně stejnými právy jako je John Mucha,“ uvedla Plocková. Vadí jí také záměr vystavení Slovanské epopeje v paláci Savarin. „Rozhodně si nemyslím, že by takhle zásadní dílo mělo být umístěno někde 20 metrů v podzemí na úrovni garáží. To je naprosto nedůstojné, a pokud k takové dohodě dojde, jsem ochotná se bránit i soudně,“ řekla rozhodně dědička. S jejím postojem souzní i zmiňovaný Spolek pro Slovanskou epopej v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
30 fotografií