Potvrzení účasti Harryho na Karlově (74) korunovaci po mnoha měsících mlčení pořádně rozvířilo vody. Hlavní postava celého ceremoniálu, nový britský král Karel III., je nicméně ze synova rozhodnutí nadšený. Alespoň to tvrdí zdroje z Buckinghamského paláce.

„Král miluje oba svoje syny. Harry by později hořce litoval, kdyby nepřijel... Archieho narozeniny poskytly Meghan perfektní výmluvu, aby zůstala v Kalifornii. A zřejmě je to to nejlepší, co mohla udělat,“ prozradil informovaný zdroj webu Mirror. I pro Harryho zřejmě prý půjde jen o krátkou návštěvu. 

A podobně to vidí i další lidé z okolí rodiny. „Král musí mít obrovskou radost. Zbytku rodiny se uleví, že nepřijede Meghan. To by bylo obzvlášť nepříjemné hlavně pro Kate,“ komentoval další zdroj. Meghan je totiž vnímána jako tak trochu nepředvídatelná.

Všeříkající detail

Návrat Harryho na rodnou hroudu působí na první pohled jako jasná snaha rodinu podpořit, všímaví fanoušci si ale nemohli nevšimnout významného detailu v jeho vyjádření. Když totiž Buckinghamský palác informoval o princově účasti, nechyběla formulka „s potěšením vám oznamujeme“. Na prohlášení Harryho společnosti Archewell ale nic takové není. Harry přijede, tečka. Žádné potěšení.

 To mnohé pochopitelně zarazilo. Nakonec je ale hlavní to, že Harry na nejdůležitější den v životě svého otce nakonec přece jen dorazí.

Nebude v průvodu ani na balkoně

Role prince v oslavách nicméně bude přece jen výrazně odlišná té, kterou sehraje zbytek rodiny. Harry dorazí jen jako běžný host a nebude se dokonce účastnit ani slavnostního procesí z Westminsterského opatství do Buckinghamského paláce. S rodinou nevystoupí ani na balkoně.

Celý ceremoniál i následné oslavy budou totiž z finančních důvodů značně osekané a Harry už není pracujícím členem královské rodiny. I když jde o králova vlastního syna, musí se držet zpátky.

Video
Video se připravuje ...

Fiala narovinu: Musíme šetřit. Harry u soudu v Anglii! A Rusko ukazuje jadernou sílu! Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters

Fotogalerie
96 fotografií