Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Palác vytasil nové zprávy o korunovaci: Bohatá symbolika a důležitá role prince George!

/
  • Palác zveřejnil nové informace o korunovaci.
    10. dubna 2023 ● 18:07

    Korunovace krále Karla III. (74) a královny Camilly (75) se blíží mílovými kroky a palác postupně zveřejňuje další a další informace. Odhaleny byly pozvánky plné symboliky, nová role prince Geroge (9) i nový královský portrét. 

     

  • 1.

    Pozvánka plná symbolů

    V úterý Buckinghamský palác konečně odkryl oficiální pozvánky na korunovaci, které obdrží zhruba 2 000 hostů. Návrh vytvořil heraldický výtvarník Andrew Jamieson, jehož inspirovaly arturiánské legendy. 

    „Návrh byl ručně malovaný vodovými barvami a kvaší. Každá pozvánka bude vytištěna na recyklovaném papíře se zdobením ze zlaté folie,“ uvedl palác na svých sociálních sítích. Vrchní části pozvánky dominují erb krále v levém a erb královny v pravém horním rohu. 

    Centrálním motivem je tzv. Zelený muž, tedy postava z britského folkloru, která znázorňuje jaro a znovuzrození – na znamení počátku vlády nového krále. Zdobí ho listy dubu, břečťanu a hlohu, které symbolizují Spojené království. 

    Okraje pozvánky dekorují typické britské luční květiny: konvalinky, chrpy, lesní jahody, šípkové růže, zvonky a snítka rozmarýnu jako symbol vzpomínání. Nechybí ani luční hmyz: včely, motýli a berušky, nebo ptáčci střízlík a červenka. 

    Ke korunovaci dojde 6. května 2023 ve Westminsterském opatství. 

  • 2.

    Velká role prince George

    Důležitou roli v ceremoniálu sehraje malý princ George (9). Stane se nejmladším – a zároveň veřejností nejsledovanějším – čestným pážetem, které král a královna vybrali. 

    Princ a princezna z Walesu byli podle informací DailyMailu rozhodnutím královského páru dojatí. Chtěli se ale ujistit, že se jejich nejstarší synek na tak důležitý úkol skutečně cítí a chce se ho zhostit. Po diskuzích s maličkým budoucím králem se nakonec rodina shodla, že se princ George během korunovace skutečně ujme role pážete. 

    „Všichni jsme z role prince George na korunovaci nadšení. Bude to výjimečný okamžik,“ uvedl mluvčí Kensingtonského paláce v úterý. 

  • 3.

    Význam rodiny

    Také další chlapci, kteří se zařadí mezi pážata, naznačují, že se Karel III. a Camilla snaží posílit soudržnost rodiny a nejbližších přátel.

    Pážaty krále budou kromě George i Nicholas Barclay (13), vnuk Sarah Troughtonové, jedné z královniných nejlepších přítelkyň, nebo lord Oliver Cholmondeley (13), syn Davida, markýze z Cholmondeley, a jeho manželky a bývalé modelky Rose Hanburyové (39). Čtvrtým pážetem bude Ralph Tollemache (12), syn britského bankéře a aristokrata Edwarda Tollemacheho (46) – kmotřence krále a někdejšího čestného pážete královny Alžběty (†96).

    Všechna pážata královny Camilly pocházejí z její rodiny. Patří mezi ně její vnuci Gus a Louis Lopes (13) a Freddy Parker Bowles (13), a také její prasynovec Arthur Elliot (10), jehož otcem je bývalý předseda konzervativců Ben Elliot (47). 

  • 4.

    Strach kvůli prstenu

    Už několik týdnů před ceremoniálem panují obavy kolem korunovačního prstenu. Král totiž už řadu let trpí na otékání rukou a prstů, a šperk by mu tak v historický den nemusel sedět. Podle informací z paláce se proto snaží odpočívat a dávat si na svůj oběh pozor. 

    „Občas mu prsty opravdu hodně otékají. Zvlášť když cestuje nebo se přepíná. Palác samozřejmě nechce žádné problémy, až mu arcibiskup z Canterbury nasadí korunovační prsten na ukazováček pravé ruky,“ prozradil zdroj DailyMailu. Tak snad všechno klapne! Podcenit se nesmí opravdu vůbec nic.

    Královy ruce se do řečí dostaly už mnohokrát. Sám v roce 2012 žertoval, že má místo prstů „párečky“. Příčinu obtíží ale palác nikdy nezveřejnil. 

  • 5.

    Nový portrét

    Buckinghamský palác také přišel s novou portrétní fotografií krále a královny, kterou pořídil Hugo Burnand již v březnu v modrém salónku Buckinghamského paláce. Modrou barvu zvolili i oba manželé: královna má elegantní modré šaty bez dekorací a král zase pruhovaný modrý oblek s modrou kravatou. Na Burnanda se pár obrátil už v roce 2005, když ho oslovil, aby fotografoval jejich svatbu. 

  • 6.

    Galerie

    Na více fotografií se podívejte do naší galerie. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Král Karel III. na návštěvě Německa: Učil se vyrábět sýry. Reuters

    Fotogalerie
    158 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

levandulova: Bez Meghery to nebude zadna prca

(17. 04. 2023 11:43)

balin: v poslednej dobe je tej modrej na celej kráľovskej rodine toľko, že mi to začína evokovať spomienky na žltú ponorku

(13. 04. 2023 19:32)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy