Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polopravdy v pamětech prince Harryho: Někdo tady lže!

/
  • Harryho memoáry jsou plné polopravd a protichůdných tvrzení...
    13. února 2023 ● 12:10

    Autobiografie prince Harryho (38) s názvem Spare (Náhradník) je bestsellerem. To nejspíš čekali všichni. Jenom málokdo ale očekával, že nebude tak docela přesná. Často totiž odporuje předchozím vyjádřením buď jeho, anebo jeho manželky Meghan Markleové (41) a mnohé důležité incidenty byly z knihy vynechány docela.

    Princ Harry, pnebo baron Prášil? Memoáry Spare jsou konečně tady a hltají je královští fanoušci (i odpůrci) po celém světě. Kniha je plná detailů, které rusovlasý vévoda ze Sussexu nikdy předtím nezveřejnil, ale i těch, které byly řečeny trochu... jinak. Pojďme se společně podívat na několik tvrzení, která odporují tomu, co Harry se svou paní, bývalou seriálovou hvězdičkou Meghan, v minulosti prohlásili.

  • 1.

    Rasismus královské rodiny

    Jedním z největších témat, která vyplynula z výbušného rozhovoru Harryho a Meghan s Oprah Winfreyovou (68), bylo odhalení rasismu v královské rodině. Pár sugestivně mluvil o svém znechucení z „obav a rozhovorů o tom, jak tmavá může být Archieho kůže, až se narodí“. Prince Williama (40)  toto nařčení rozčílilo a na veřejnosti pak hájil členy královské rodiny slovy: „Rozhodně nejsme rasistická rodina.“

     

    Tento incident však Harry ve svých memoárech zcela vynechal. Jako kdyby se snad ani nestal... Ostatně když se Harry o víkendu účastnil v rámci propagace své knihy rozhovoru s britským moderátorem Tomem Bradbym (55), svá vlastní slova překvapivě popřel. „Nic takového jsem neřekl. To tvrdí jen britský tisk,“ napadl opět tamní média. K incidentu ale došlo, a podle Harryho byl „v podstatě rasistický“. Vévoda pak znovu odmítl jmenovat dotyčného jedince a řekl: „Je rozdíl mezi rasismem a nevědomou zaujatostí, ty dvě věci jsou zcela odlišné,“ a obšírně vysvětloval, jak snadno se  „nevědomá zaujatost přesune do kategorie rasismu“.

     

    Britové nyní Harrymu připomínají, že pokud nešlo o rasismus, ale jenom o „nevědomou zaujatost“, měli by v tom případě s Meghan vrátit cenu Ripple of Hope, kterou jim slavnostně předala nadace Roberta F. Kennedyho - právě za to, že poukázali na šokující dění za zdmi Buckinghamského paláce. To se ale dvojice zjevně nechystá. Tak jak to tedy je, Harry?

  • 2.

    První rande

    Ani okolnosti prvního rande rusovlasého prince a herečky známé leda tak ze seriálu Kravaťáci nesedí. Po svém zasnoubení v roce 2018 se Meghan a Harry účastnili společného rozhovoru, ve kterém tvrdili, že jim rande naslepo domluvil jejich společný přítel. A že nikdy předtím nebyli v jakémkoliv kontaktu.

     

    V dokumentu, který o nich minulý měsíc vyšel na Netflixu, však dvojice odhalila, že spolu ve skutečnosti čile komunikovali skrze aplikaci FaceTime, než se poprvé setkali na adrese 76 Dean Street v londýnském Soho. Tedy se doslova a do písmene viděli, když si spolu povídali.

     

    Harryho memoáry okolnosti jejich první schůzky podávají zase trochu jinak. Podle Harryho si prý pouze vyměnili několik zpráv - a to během několika týdnů. Zase tak úplně naslepo to tedy nebylo, že?

  • 3.

    Záhada šatů

    Královští fanoušci s dobrou pamětí budou také zpochybňovat stránku, na které Harry zmiňuje, co měla Meghan na sobě na prvním rande v Soho. Po týdnech psaní zpráv dorazila Meghan na místo podle Harryho líčení poměrně civilně - pro tuto příležitost si prý oblékla černou mikinu, džíny a podpatky. Obdivoval, že nepřišla přehnaně „vystajlovaná“, a popsal, že byla tak nádherná, že z ní měl málem infarkt.

     

    Meghan se však již dříve nechala slyšet, že si na jejich první setkání vzala modré šaty. Ostatně právě nit z těchto šatů pak byla zakomponovaná do jejího svatebního závoje, aby tam měla podle tradice „něco modrého“. Bylo to vidět i na zveřejněném videu, kde si Meghan závoj dojatě prohlížela. „Je to ze šatů, které jsem měla na našem prvním rande. Je hezké to znovu vidět. To je krásné,“ jásala tehdy. 

     

    Tohle je důkaz, který nelze zpochybnit. Jak tedy může Harry tvrdit, že na sobě měla mikinu?

  • 4.

    Tajná svatba

    Dalším tvrzením, které vyvolalo zmatek po rozhovoru u Oprah, bylo tvrzení vévody a vévodkyně ze Sussexu, že se vzali dobré dva dny před pompézní svatbou ve Windsoru soukromě - v zahradě Kensingtonského paláce. „Zavolali jsme arcibiskupovi a řekli jsme jen: 'Podívejte se, ta věc, ta podívaná je pro svět, ale my chceme naši svatbu jenom pro nás.' Takže sliby, které jsme si dali doopravdy, jsme absolvovali jen ve dvou, na našem dvorku, s arcibiskupem z Canterbury,“ líčila spiklenecky Meghan.

     

    Kdyby se však dvojice skutečně vzala, nemohla by mít takový obřad podruhé! I proto možná nyní Harry  ve své knize objasňuje zmatek okolo jejich soukromých oddavků. Píše, že obřad v zahradě byl „neoficiální, nezávazný, leda v našich duších“.

  • 5.

    Odmítnutá pomoc

    Další drsné prohlášení v rozhovoru u Oprah zmiňovalo sebevražedné myšlenky tehdy těhotné Meghan, jíž bylo odmítnuto poskytnutí odborné pomoci. Znovu to zopakovala v dokumentu pro Netflix. Tvrdila, že chtěla vyhledat pomoc na poli duševního zdraví, ale „nebylo to povoleno“. Údajně by to vrhalo špatné světlo na královskou instituci jako takovou. Harry pak emotivně líčil, jak byl „zdrcen“ faktem, že není schopen ochránit svou ženu a že se „nenáviděl“ za to, že nedokázal tuhle situaci vyřešit.

     

    Ve Spare podrobně popisuje okamžik, kdy našel Meghan v slzách a jak mu řekla, že už nechce žít. Poté vypráví o tom, jak v ten samý večer šli na akci do Royal Albert Hall, jelikož Meghan sama sobě nevěřila a bála se, že kdyby zůstala sama doma, něco by si mohla udělat. O hledání pomoci pro Meghan a především o šokujícím odmítnutí se Harry v knize rozhodl nepsat vůbec. A to na jeho důvěryhodnost opět vrhá zvláštní světlo...

  • 6.

    Williamův křik

    Jedno z Harryho nejvýbušnějších tvrzení v netflixovském dokumentu se týkalo prince Williama, jenž měl během takzvaného Sandringhamského summitu na svého mladšího bratra „křičet a křičet“. Královna Alžběta II. (†96) tehdy povolala současného krále Karla III. (74) a jeho syny na své panství v Norfolku, aby se pokusili vyřešit Megxit, tedy touhu Harryho a Meghan odejít z Velké Británie do USA. A právě tehdy mělo dojít k divoké hádce, po níž byl Harry naprosto „vyděšený“.

     

    V knize to ale nezmiňuje. Harry pouze uvedl, jak si jeho bratr „stěžoval na článek v ranních novinách, který naznačoval, že on byl tím důvodem, proč chtěli odejít“. Ve stejné části Spare Harry vypráví, jak mluvil s Williamem v zahradách Sandringhamu, že „byl připraven na to, že dostane přednášku“. Ta ale nepřišla. „Willy byl utlumený. Chtěl naslouchat. Poprvé po dlouhé době mě vyslechnul jako můj bratr a já jsem mu byl za to tak vděčný,“ píše se v memoárech.

     

    To je notně podivné. Žádná hádka se tedy nekonala? Proč ji tedy Harry tak barvitě líčil v dokumentu Harry & Meghan? Anebo ji do románu nezařadil sám ghostwriter J.R. Moehringer (58), tedy skutečný autor knihy? Otázky, samé otázky, na které se nejspíš nikdy nedozvíme odpověď.

  • 7.

    Galerie

    Aktuálně je jisté jedno - čtenáři nevědí, čemu mají vlastně věřit, když Harry sám sobě odporuje... anebo vyvrací tvrzení své manželky. Skoro to budí dojem, že pravda bude někde uprostřed, a ne na jejich straně hřiště, jak se neustále snaží tvrdit.

    Video
    Video se připravuje ...

    Forejt o novém dokumentu Netflixu o Harrym a Meghan: Ničí rodinná pouta na generaci dopředu Petr Macek

     

    Fotogalerie
    64 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 10

Dianthos: Podle všeho z té knihy vypustil některé kontroverzní pasáže. Asi chtěl smír s rodinou. Ale i to málo, co tam nechal, napáchalo hodně škody a byl od rodiny ještě více odstřihnut.

(07. 03. 2023 20:08)

Dianthos: "Spolu s Dodim chtěla objasnit pravdu o paláci"?? Dodi sotva věděl, kde ten palác stojí a Diana už dávno všechno řekla v knize a v televizním rozhovoru. Ona se nikdy k žádným tajným informacím nedostala. Neměla tedy co vyzrazovat.

(07. 03. 2023 20:06)

krapotkin: Je to všechno jen neplacená reklama na předraženou knihu. Nějak si musí Harry přivydělat, když mu Karlík zatrhnul apanáž.

(15. 02. 2023 20:31)

ivana kollerova:

(18. 01. 2023 21:30)

Uživatel_5618929: Tak snad když napsal svůj pravdivý příběh, nebude ten příběh jinej v knize a jinak ho bude vykládat v kdejaký talkshow! Neboli jinak-lže jako Rudý právo a ani si nepamatuje, co kde nablil. Hlavně, že za to jsou prachy, čert vem charakter.🤦🏼‍♀️ Jen aby na ty svoje rozprávky nedojel.

(15. 01. 2023 18:18)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy