Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Cesta, která rozzuřila Čínu. Pekarová Adamová dorazila na Tchaj-wan

Autor: ČTK - 
25. března 2023
15:35

Na Tchaj-wan dnes odpoledne přicestovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která na svém twitterovém účtu sdílela snímek z tchajwanského letiště, na němž se vítá s tamními představiteli. Na návštěvě ostrova, který pevninská Čína pokládá za svou provincii, Pekarovou doprovází rozsáhlá podnikatelská mise. Do Tchaj-peje Pekarová přiletěla z Jižní Koreje, kde kromě jiného jednala o možných dodávkách jihokorejských léků do Česka.

Podle šéfky české Sněmovny jsou při návštěvě v Tchaj-peji důležité jak obchodní kontakty, tak také jednání na politické úrovni. Pekarová v příštích dnech promluví v tamním parlamentu a setká se též s prezidentkou ostrova Cchaj Jing-wen. V plánu má také například projev na Národní tchajwanské univerzitě a navštívit by měla i výstavu fotografií věnovanou československému a českému prezidentovi Václavu Havlovi.

„Česká republika je demokratická země s vlastní diplomatickou politikou. Nikdo jí nemůže diktovat, co má dělat, a není důvod přerušovat spolupráci mezi oběma zeměmi,“ vzkázala Pekarová podle tchajwanského rádia Pekingu. Čína sleduje návštěvy zahraničních činitelů na ostrově s velkou nelibostí.

Podle Pekarové je důležité uvědomit si velmi podobné historické zkušenosti České republiky i Tchaj-wanu. „Jsme národy, které mají tu zkušenost, že mají ve svém blízkém okolí nebezpečného souseda,“ řekla dnes ČTK. Na tom je podle ní možné stavět vzájemnou spolupráci, „protože si vážíme o to víc vydobyté svobody a demokracie“.

Cílem cesty je podle šéfky dolní komory českého parlamentu podpořit výměnu mezi akademickou a podnikatelskou sférou a zároveň podpořit spolupráci v oblasti polovodičů. Pekarovou na cestě po Asii doprovází početná delegace zástupců několika desítek firem, ale i představitelé univerzit či vědeckých pracovišť se zájmem o kooperaci v regionu.

Video  Pekarová vítala (nejen) první dámy: Vedle Pavlové dorazily i Zemanová, Klausová a Havlová  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

LuCo ( 27. března 2023 12:30 )

Když Čína zaznamenala cestu Pekárové na Tchaj-wan, strachy se skovala za velkou zeď a teď vyčkává, co naše blbka na ni vymyslí!!!

Uživatel_5557449 ( 27. března 2023 10:51 )

Já se taky stydím, že žiju v téhle republice,kdybych byla mladší tak bych se hned odstěhovala někam hodně daleko.To už přece není možné co tahle vláda provádí.Jsou tam všichni hloupí, neschopní vést tuhle zemi, někdy mám pocit, že to vše organizuje ňáká organizace, která má chapadla po celém světě.😢

Uživatel_5557449 ( 27. března 2023 10:44 )

👍👍

Ladislava Vykoukova ( 27. března 2023 07:15 )

Pekarova je tam od toho,aby jen rozeštvávala a zatím se jí to daří. Zkušenosti žádné a vysmívá se všem, protože takovou tam Fiala potřebuje a další, co ho obklopují. ČR už není svobodnou demokratickou zemi a Pekarova na funkci předsedy PS je veliké zlo a nemá tam co dělat pro její neschopnost, nehoraznou povýšenost a drzosti výsměchu k lidem.

Jirik-ta ( 27. března 2023 05:20 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa