Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvrat v případu vraždy studenta Daniela: Policie zadržela osm lidí!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
21. března 2023
17:31

Elitní jednotka slovenské policie zadržela osm lidí v téměř 18 let starém případu vraždy studenta Daniela Tupého, která v zemi vyvolala protesty veřejnosti proti extremismu. Policie v úterý o zátahu informovala na sociální síti, bližší informace k akci neuvedla. V minulosti v kauze před soudem stanulo pět osob, které soud zprostil obžaloby.

Podle portálu Aktuality.sk nyní zadržená skupina podezřelých pochází z prostředí neonacistické scény. „Doufám, že tentokrát to bude úspěšné v tom smyslu, že mezi zadrženými najdou pachatele, tedy ty, co se útoku zúčastnili,“ řekl portálu otec zavražděného studenta.

„Důkazní situace je tak silná, že osm lidí, kteří byli zadrženi, bylo na místě spáchání činu, když byl zavražděn Daniel Tupý,“ řekl slovenský policejní prezident Štefan Hamran v diskusní relaci Rádia Expres. Z jeho vyjádření také vyplynulo, že kromě osmi zadržených se do případu zapletla také jedna další osoba, která si v současnosti odpykává ve vězení trest za pokus o vraždu.

Útok na jednadvacetiletého studenta a skupinu jeho přátel vyvolal na Slovensku vlnu protestů proti extremismu, protože více okolností naznačovalo, že ho spáchali sympatizanti krajní pravice. Jeden ze zraněných mladíků původně vypověděl, že útočníci jim vulgárně nadávali do antifašistů a o sobě podle něj tvrdili, že jsou skinheadi.

Tupý zemřel ještě před převozem do nemocnice poté, co na něho a jeho kolegy násilníci zaútočili noži a boxery. Útok se stal v Bratislavě na nábřeží Dunaje u sídliště Petržalka, v roce 2006 tam byl Tupému a dalším obětem extremismu postaven památník.

Prokuratura v případu původně obžalovala pět osob, které v roce 2009 soud první instance osvobodil. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že vraždu Tupého mají na svědomí právě obžalovaní. Proti verdiktu se prokuratura nejprve odvolala, později ale své odvolání stáhla.

Video  Policisté prošetřují smrt tří lidí v Bratislavě.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání