Elektronické plašiče holubů

Koupit se dají například účinné ultrazvukové plašiče ptáků, které lidé neslyší, pro ptáky je však zvuk nepříjemný. Fungují na baterie a instalace je velice snadná. A u solárně dobíjených modelů napájení řešit ani nemusíte. Vybírejte je podle toho, jak velkou plochu potřebujete pokrýt. Tedy jiný plašič bude na balkony a terasy a jiný třeba do zahrady. Holubi se kvůli nepříjemnému zvuku tak přesunou raději do míst, kde mají klid. Pokud ovšem bydlíte ve městě, kde jsou ptáci na hluk často zvyklí, je možné, že jim nebude tolik vadit ani zvuk z plašiče. 

Odpuzovače holubů
Autor: www.lihneme.cz

 

Pachové odpuzovače  Tzv. repelenty proti holubům bývají velmi účinné. Jednoduše postříkáte plochu, kde se zdržují (zábradlí, parapety či podlahu balkonu). Holubům postřik páchne, a tak si najdou jiné místo, kde se usadí. Nezapomínejte ale, že aplikaci je potřeba poměrně často opakovat, zvláště po dešti.

Gelové odpuzovače holubů  Fungují tak, že se velmi lepivý průhledný gel aplikuje na místa, kde holubi rádi sedávají. Když se na to ptáci začnou lepit, odradí je to od další návštěvy. Tato metoda se používá hlavně u historických budov na římsy, sochy a jiná místa, kde není z estetických důvodů vhodné použití hrotů. Tento způsob se ale moc nehodí na zábradlí balkonu − o zábradlí by se potom nedalo opřít. Na gel se také brzy přilepí vrstva prachu, peří a různého nepořádku. Proto je nutné vrstvu poměrně často obnovovat. 

Sítě proti holubům

Další z možností, jak se ubránit náletům holubů, jsou ochranné sítě, které si zvládnete nainstalovat i sami. Používají se nejen pro ochranu fasád, ale také balkonů, lodžií a teras, případně i klimatizačních jednotek. Nevýhodou je, že klasické sítě nevypadají vzhledově moc dobře, proto je lepší zvolit modernější modely, které jsou co nejtenčí. Nepřekáží výhledu, a přitom jsou účinné.

Zábrany proti holubům
Autor: istock.cz

Na římsy a parapety jsou asi nejúčinnější zábranou nejrůznější hroty a bodáky. Nevypadají sice moc hezky, ale fungují většinou spolehlivě. Dobře umístěné kvalitní hroty zabrání holubům v dosedání a nemusí se jakkoli obnovovat. Důležité ale je při výběru hrotů dbát na to, aby byly dostatečně husté. Pokud jsou hroty příliš daleko od sebe, holubi budou sedat mezi ně.

Makety predátorů
Autor: www.ozy.market/cz

Pořídit si můžete také umělou napodobeninu jiného ptáka. Predátora, kterého se holubi bojí. Nejčastěji havrana. Výhodou je, že je levná a dobře odolná vůči všem rozmarům počasí. Můžete ji připevnit na zábradlí nebo zapíchnout do květináče. Stává se ale, že si na ni holubi po čase zvyknou a začnou se na balkon opět slétávat. Účinnější proto bude atrapu dravce zavěsit. Bude se ve větru hýbat a pohyblivé předměty nahání holubům strach. Případně k maketě dravce můžete rozvěsit několik starých cédéček na šňůrce. Odlesky jsou pro holuby hodně nepříjemné. 

Koření

Poslední jednoduchou a také levnou zbraní je holubům „okořenit pořádně život“. Nasypejte tedy na místa, na kterých se často zdržují, koření, které nemají rádi. Velmi dobře fungují paprika, pepř nebo skořice. Nešetřete s ním a nezapomeňte třeba po dešti opět dosypat.