Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 scénářů, jakým směrem by se mohla v roce 2023 vyvíjet válka na Ukrajině: Co bude klíčové?

  • Autor: Darina Jíchová,swp - 
    6. 1. 2023
    05:00

    Na počátku loňského roku, kdy se začaly stále hojněji objevovat zprávy, že se Rusko chystá rozpoutat otevřenou válku na Ukrajině, se nejen laikům, ale i odborníkům nechtělo věřit, že by se do Evropy měla vrátit válka. Nyní se blíží roční výročí okamžiku, kdy ruská armáda skutečně vstoupila na ukrajinské území. Ukrajinská armáda i národ ukázaly, že se jen tak nevzdají, naopak po několika měsících dokonce přešli Ukrajinci do protiútoku. Konec konfliktu je zatím v nedohlednu, vojenští analytici pro stanici BBC nastínili, jak by se válka mohla v roce 2023 vyvíjet.

  • 1.Klíčem války bude ruská jarní ofenziva

    Michael Clarke z britského Institutu strategických studií připomněl, že kdokoliv, kdo vedl válku na východě Evropy, „na prahu Evropy a Asie“, je odsouzen se při svém tažení setkat s dalším nepřítelem – zimou. Jenže Rusové a Ukrajinci jsou na zimu zvyklí, nejsou ani Napoleon, ani Adolf Hitler, aby je nepřízeň počasí, bláto, sníh a mráz překvapily.

    Zimní přestávka?

    Je pravděpodobné, že ruský prezident Vladimir Putin chystá novou vlnu útoku, a to na jaře, domnívá se Clarke. Obě válčící strany podle něj potřebují přestávku. „Ukrajinci jsou ale nejen lépe vybavení, jsou také motivovanější a odhodlanější pokračovat, proto můžeme očekávat, že jejich nápor jen tak nepoleví, nebo alespoň ne na Donbasu. Ani přes zimu,“ dodal.

    „Kyjev je blízko k velkému průlomu, který by Rusy donutil k ústupu, Ukrajina by tak posunula frontu o desítky kilometrů. Vlastně by se dostali na úroveň toho, kde loni v únoru invaze začala,“ objasnil Clarke. „Proto Kyjev nebude chtít přerušit boje, když jsou tak blízko. Nicméně je možné, že na frontě na jihozápadě dojde k mírné přestávce,“ spekuluje vojenský expert.

    „Nedá se vyloučit, že Kyjev podnikne překvapivou rychlou protiofenzivu. Překročení východního břehu řeky Dněpr, což by vyvinulo obrovský tlak na Rusko, přece jen by to ohrozilo jejich spojnici na Krym, se asi očekávat však nedá,“ zhodnotil Clarke. Osud války podle něj rozhodne jarní ruská ofenziva. „Putin připustil, že jen asi 50 tisíc z mobilizovaných Rusů je na frontě, to znamená, že zbylých 250 tisíc stále trénuje, aby se mohli do bojů zapojit v roce 2023,“ upozornil expert.

    „Do budoucna tak nevidím nic než válku s krátkým a nestabilním příměřím. Putin dal jasně najevo, že nehodlá přestat. A Ukrajina jasně ukázala, že hodlá bojovat o svůj život,“ zakončil Clarke.

  • 2.Ukrajina získá zpět své území

    Další prognózu možného vývoje války nabídl stanici BBC Andrej Pjontkovskyj, analytik z Washingtonu. „Ukrajina zvítězí a obnoví své území v plném rozsahu, ještě během jara 2023,“ Pjontkovskyj nepochybuje o tom, jak konflikt dopadne. Svoje tvrzení podložil dvěma hlavními faktory. Tím prvním je podle něj ukrajinská motivace, odhodlání a odvaha. „Něco takového je v podstatě nevídané v moderních vojenských dějinách,“ podotkl Pjontkovskyj.

    „Tím druhým faktorem je to, že po letech ustupování ruskému diktátorovi si Západ konečně uvědomil, jaké výzvě čelí. Nejlépe to asi vyjádřil šéf NATO Jens Stoltenberg, když řekl: Cena, kterou platíme my, je měřena v penězích, zatímco Ukrajinci platí svou krví, svými životy. Musíme si uvědomit, že cena, kterou zaplatíme, bude mnohonásobně vyšší, pokud dopustíme, že Rusko a další autoritativní režimy si uvědomí, že agrese přináší zisky,“ citoval Pjontkovskyj Stoltenberga.

    Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
    Video se připravuje ...

    Expert: Ukrajina vyhraje už na jaře

    Nad tím, kdy Ukrajina zvítězí, jestli to bude skutečně hned letos na jaře, je Pjontkovskyj ochoten polemizovat. Podle něj záleží hlavně na rychlosti, s jakou bude schopné NATO zásobovat Ukrajince vyspělými zbraněmi. „Očekávám, že v následujících měsících, možná týdnech, se hlavním bojištěm stane Melitopol. Po jeho získání budou mít Ukrajinci snadný přístup k Azovskému moři, a snadno tak budou moci odříznout komunikační a zásobovací cesty na Krym,“ objasnil Pjontkovskyj.

    „Ruská kapitulace bude formálně odsouhlasena během technických hovorů poté, co ukrajinské jednotky zdevastují ruskou armádu. Vítězné síly – Ukrajina, Británie, USA, následně zformují novou mezinárodní bezpečností strukturu,“ zakončil expert.

  • 3.Konec války je v nedohlednu

    Oproti Pjontkovskému je Barbara Zanchettaová z Katedry válečných studií na londýnské univerzitě King's College London skeptičtější a s koncem války to tak „růžově“ nevidí. „Putin čekal, že Ukrajina pasivně přijme jejich, řekněme, mocný krok. Myslel, že se do toho nezapojí jiné země. To se hrozně přepočítal, což vedlo ke zdlouhavému konfliktu. Ten potrvá a jeho konec se zdá v nedohlednu,“ prohlásila expertka.

    Válka potrvá minimálně ještě rok

    „Zima ve svém plném rozsahu bude náročná, ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu se silně podepíší na morálce a odolnosti už tak zasažené populace. Nicméně ukrajinská houževnatost už ukázala, že je obdivuhodná. Vydrží to, o tom není pochyb, ale válka se povleče,“ doplnila. Naději nevidí ani ve vyjednávání. Klíčové požadavky obou stran by se podle ní musely změnit.

    Válka si vybírá daň, materiální i lidskou. „Je možné, že tato tíha zlomí i oddanost ruské politické elity. Klíč k ukončení války leží v nitru Ruska,“ domnívá se Zanchettaová. Poukázala na válku ve Vietnamu a na válku v Afghánistánu, oběma konfliktům vévodilo přepočítání se, v případu Vietnamu ze strany USA, v případě Afghánistánu pak Sovětského svazu. Konec těchto válek přineslo stažení daných sil – ať už se ctí nebo bez ní. To bude zřejmě i jediná možnost pro Rusko v případě války na Ukrajině. I Zanchettaová klade důraz na pokračující západní podporu Ukrajiny. Odhaduje, že válka potrvá ještě celý rok 2023 a možná i ten příští.

  • 4.Žádné jiné řešení než ruská porážka není

    Bývalý velící generál armády Spojených států v Evropě Ben Hodges se nechal slyšet, že je příliš brzy na to plánovat vítěznou slávu v Kyjevě, ale že nyní má jasnou převahu Ukrajina. „Nepochybuju o jejich vítězství, které přijde pravděpodobně v roce 2023,“ uvedl Hodges s tím, že „válčení“ přes zimu zpomalí. „Ukrajinské jednotky zvládnou zimu lépe než ruské, přece jen mají lepší vybavení dodané z Británie, Kanady a Německa,“ podotkl.

    Důležitost osvobození Chersonu

    „Během ledna by se Ukrajina mohla dostat do takové pozice, aby mohla zahájit finální fázi vedoucí k osvobození celé země včetně Krymu,“ řekl Hodges. „Z válečné historie víme, že válka je zkouškou vůle a logistiky. Když se podívám na odhodlání Ukrajinců – vojáků i civilistů a rapidně se zlepšující logistickou situaci na Ukrajině, nevidím jiné možné řešení války než porážku Ruska,“ zhodnotil stav konfliktu. K takovému závěru ho dovedlo částečné stažení ruských jednotek z Chersonu.

    „Pro Ukrajinu to bylo neuvěřitelné psychologické povzbuzení, za druhé to bylo naprosté ponížení pro Kreml a za třetí Rusové prakticky Ukrajincům odevzdali klíčové výhody – v ukrajinském dostřelu jsou nyní všechny cesty na Krym,“ shrnul Hodges. „Věřím, že koncem roku 2023 bude Ukrajina obnovena v plném svém rozsahu, a ano, může dojít k nějaké dohodě s Ruskem, třeba o jejich námořní přítomnosti v Sevastopolu,“ poznamenal, že dohoda existovala před anexí Krymu. Hodges na rozdíl od ostatních expertů myslí už i na obnovu Ukrajiny, ta začne podle něj záhy, zvláště pak rekonstrukce podél azovského pobřeží. „První budou na řadě důležité přístavy – Mariupol, Berďansk,“ domnívá se.

  • 5.Více méně pořád to samé

    Vojenský expert David Gendelman se rovněž řadí ke skeptikům, kteří nečekají brzký konec konfliktu na Ukrajině. „Místo odpovědi na otázku: Jak to skončí, nabízím hypotézu, co chce pravděpodobně ta daná strana války dosáhnout v téhle fázi,“ načal svou analýzu. „Na frontě není ani polovina z 300 tisíc mobilizovaných Rusů, jejich zbytek společně s ruskou armádou dává Rusku po stažení z Chersonu jistou šanci na zahájení nové ofenzivy,“ vysvětlil Gendelman.

    „Okupace Luhanské a Doněcké oblasti pokračuje, ale nějaký větší ruský průlom je nepravděpodobný,“ dodal. „Pravděpodobnější je pokračování současných taktik.“ Rusko podle něj bude dál cílit na ukrajinskou infrastrukturu a Ukrajinci budou systematicky, ale pomalu pokračovat kupředu. Rusko podle něj bude spoléhat na strategii postupného oslabování nepřítele.

    Otázka Melitopolu

    Také Gendelman zmínil město Melitopol. „Ukrajinské jednotky budou chtít odříznout ruské síly od koridoru na Krym. Pokud by se jim to podařilo, šlo by o obrovské ukrajinské vítězství, to je důvod proč Rusové opevňují Melitopol,“ uvedl expert. Pokud ne Melitopol, Kyjev by svou pozornost mohl obrátit na město Svatove. „Když uspějí zde, ohrozí celou severní stranu ruské fronty,“ objasnil.

    „Velkou otázkou je rovněž to, kolik vojáků má v tuto chvíli Kyjev k dispozici a s jakým časovým rozvrhem pracuje generál Zalužnyj (poz. red. náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj),“ podotkl Gendelman. „Až umrzne všechno to bláto, dostaneme odpovědi na naše otázky, jak bude válka pokračovat, a možná i na to, jak válka dopadne,“ uzavřel.

Video se připravuje ...
Další videa