Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nevylévejte rýžovou vodu! Cenný zázrak umí neuvěřitelné triky

/
  • rýžová voda
    rýžová voda (iStock.cz)
    16. ledna 2024 ● 06:00

    Věřili byste, že obyčejná rýžová voda je skvělá pro zdraví i krásu? Jestli ne, přesvědčíme vás o tom. V Asii se používá celá staletí. Nabízíme ty nejlepší tipy.

     Jak vodu připravíme?

    1. Rýži před vařením nejméně jednou propláchneme. Odstraní se tak nečistoty, prach a různé částice, které do ní nepatří. Když chceme, aby nám po vaření vůbec nějaká voda zbyla, musíme jí použít nejméně třikrát více než obvykle. Takže jestli jsme dosud dávali na jeden díl rýže dva díly vody, teď dáme dílů pět. Po uvaření rýže zbylou vodu slijeme přes síto do čisté nádoby a necháme ji vychladnout. Kdyby byla moc bílá a koncentrovaná, můžeme ji rozředit několika lžícemi čisté vody. Pak už je připravená k použití.

     

    2. Rýžovou vodu můžeme připravit i pouhým louhováním. Do mísy nasypeme půl hrnku propláchnuté rýže a zalijeme ji dvěma sklenicemi vody. Necháme půl hodiny stát a poté scedíme. Nevýhodou je, že takto získanou rýžovou vodu lze použít jen jednou a musí být výhradně čerstvá. 

  • 1.

    Proč je to zázrak?

    Autor: iStock.cz

    Rýžovou vodu, která vám zbude po vaření, je vážně škoda vylévat. Obsahuje spoustu cenných látek, které z ní dělají úžasný prostředek pro domácí kosmetiku. Jsou v ní antioxidanty, minerály a vitamin E, obsahuje pro pleť cennou látku inositol nebo aminokyseliny.

     

  • 2.

    Máčená rýže léčí ledviny

    Autor: iStock.cz

    (recept profesorky Anny Strunecké)

    Po dobu pěti dnů budeme jíst k večeři rýži, která se předtím pět dnů máčela ve vodě.

    POSTUP:

    • Do sklenice od kompotu dáme dvě lžíce bílé loupané rýže, propláchneme ji a zalijeme studenou vodou tak, aby byla ponořená. Sklenici necháme stát v pokojové teplotě.
    • Příští den vodu slijeme, rýži propláchneme a znovu zalijeme vodou.
    • Takto postupujeme pět dní – každý den propláchneme rýži, vyměníme vodu. Do druhé, nové sklenice přidáme další dvě lžíce rýže, propláchneme a zalijeme vodou.
    • Pátý den si k večeři uvaříme rýži z první sklenice – nesolíme, můžeme ale přidat bobkový list, hřebíček nebo skořici.
    • Rýži jíme bez příloh v době mezi sedmnáctou a devatenáctou hodinou. Následující čtyři hodiny nepijeme.
    • Pít je ale potřeba během dne, minimálně 1–1,5 litru ideálně svařené vlažné vody, ředěné zeleninové šťávy, jablečné či hroznové šťávy.
    • Po dobu deseti „rýžových dní“ bychom měli vynechat ze stravy uzeniny, uzené a červené maso a barevné limonády.
    • Působení očisty poznáme podle ranní moči: po očistě je čirá jako víno a slámově žlutá.

     

  • 3.

    Na zanícenou kůži

    Autor: iStock.cz

    Léčivé a hydratační účinky rýžové vody mají blahodárný vliv i na zanícenou a podrážděnou kůži.

    Jak na to? Postižené místo opláchneme rýžovou vodou a poté na něj přiložíme gázu namočenou do rýžové vody. Překryjeme a necháme působit asi 30 minut. Obklad vyměňujeme třikrát denně.

     

  • 4.

    Pro zašedlou pleť

    Autor: iStock.cz

    Unavená, zašedlá pleť potřebuje vzpruhu. Po důkladné očistě si proto obličej pravidelně jednou denně omyjeme vychladlou rýžovou vodou. Poté jen setřeme vatovým tamponkem a použijeme běžnou kosmetiku. 

     

  • 5.

    Pleťové tonikum

    Autor: iStock.cz

    Recept pomáhá v případě, že potřebujeme pleť zmatnit, osvěžit a omezit rozšířené póry.

    Jak na to? Trochu rýžové vody nalijeme do misky a přidáme dvě až tři kapky citronové šťávy. Od domácího elixíru pleť dočistíme. 

     

  • 6.

    Proti lupům 

    Autor: iStock.cz

    Rýžová voda dodá vlasům lesk, pevnost, pružnost a objem. Zároveň omezuje tvorbu lupů.

    Jak na to?

    Napřed si vlasy umyjeme šamponem a opláchneme je vodou. Poté použijeme oplach rýžovou vodou, vlasy vyždímáme rukou, zabalíme do igelitu a ručníku, necháme působit asi 15 až 20 minut. Nakonec opláchneme.

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy