Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragické osudy pohádkových princů! Smrt pod koly tramvaje i pronásledování komunisty

/
  • Pohádkoví princové s naprosto nepohádkovými osudy
    27. prosince 2023 ● 11:00

    Přestože na televizních obrazovkách představovali udatné reky, co s mečem v ruce vyrazili na boj proti nepříteli, anebo s loutnou proti lidské hlouposti, ve skutečném životě byly jejich osudy neméně pohnuté. Pojďme se společně podívat na pětici pohádkových princů, s nimiž se osud nemazlil...

  • 1.

    Ivan Palúch (†75)

    Jako roztomilého prince Bajaju ve stejnojmenné pohádce si ho oblíbily celé generace pohádkových příznivců. Jeho hrdina sice došel svému štěstí a našel si princeznu, s kterou žil šťastně až do smrti, v osobním životě to bohužel tak nebylo. Manželka Ivana Palúcha, primabalerína Blanka Modrá (77), mu utekla za hranice i s dítětem, komunisti ho zase na dlouhá léta připravili o práci. Přestože měl tento slovenský herec solidně našlápnuto i k mezinárodní hvězdné kariéře, režim ho, jak se říká, zašlápnul...

     

    Byť v roce 1969 na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes propagoval Ivan Palúch hned tři své filmy, vše se změnilo po jeho návratu do vlasti. Na letišti ho zadrželi a rozstříhali mu pas. Po emigraci manželky s jejich jedinou dcerou přišel o práci, nechtěli ho zaměstnat ani jako dělníka, a tak nebohý herec ve chvílích nejzoufalejších zvažoval sebevraždu. Zachránila ho až druhá manželka, s kterou měl dva syny. S dcerou se Palúch poprvé viděl až po devadesátém roce. Jenže dcera prakticky celý svůj život žila v Rakousku a česky neuměla, a její otec zase neuměl německy...

  • 2.

    Petr Svojtka (†35)

    Která divačka se nezamilovala do zasněného pohledu prince, co okouzlil Malou mořskou vílu v podání Miroslavy Šafránkové (65)? Nerozhodný princ v podání Petra Svojtky byl však na hony vzdálený bouřlivákovi, jenž ho ztvárnil. Žil divoce a bohužel i krátce. V květnu 1982 Svojtku prý po dlouhém odpoledni stráveném nad skleničkou v divadelním klubu cestou domů jako mnohokrát předtím napadlo, že by si mohl trochu zvýšit hladinu adrenalinu v krvi a svézt se na oji, která spojuje oba vozy tramvajové soupravy. Nebezpečná zábava, kterou ale jindy zvládal s přehledem, se mu ten den stala osudnou…

     

    Mrtvoly ležící v kolejišti ve Spálené ulici si všiml až náhodně projíždějící taxikář. Identifikace proběhla podle nalezených dokladů, fyzicky totiž nebyla možná – tak strašně bylo tělo herce zdevastováno. Osudná tramvaj byla nalezena o dvě hodiny později, řidič neměl o tragédii tušení… Když se o tom dozvěděl, omdlel. Obrovský šok to byl i pro Svojtkovu mladou vdovu, herečku Janu Bouškovou (69), která s ním měla syna Jana.

  • 3.

    Petr Štěpánek (75)

    Představiteli Jiříka ze Zlatovlásky změnilo natáčení dodnes populární pohádky život. Tehdy totiž vzplála jeho láska k o řadu let starší režisérce Vlastě Janečkové (†77). Jejich manželství působilo idylicky... alespoň do chvíle, než mezi Petrem Štěpánkem a herečkou Zlatou Adamovskou (64) přeskočila při natáčení seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, kde hráli partnerský a posléze manželský pár Valšíkových, ona pověstná jiskra. Dlouho svůj vztah ale tajili - koneckonců oba nosili snubní prstýnky. Janečková ze zcela pochopitelných důvodů avantýru svého manžela těžce nesla a vyhrožovala sebevraždou. O jednu se v opilosti i pokusila, a když nevyšla, hledala útěchu v alkoholu.

     

    Osud ale nakonec prekérní situaci vyřešil sám. Adamovská se v roce 2010 rozvedla s publicistou Radkem Johnem (68), když zjistila, že jí muž téměř deset let tajil nemanželské dítě a v podstatě druhý život po boku jiné ženy. A Štěpánkova manželka, co se dlouhodobě léčila v sanatoriu Topas ve Škvorci u Úval ze závislosti na alkoholu, v roce 2012 zesnula. V posledních měsících svého života musela být navíc kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu upoutaná na lůžko. Vztahu Štepánka s Adamovskou pak již nic nestálo v cestě a 28. června 2013 si řekli své „ano“ .

  • 4.

    Václav Neckář (80)

    Nezbedný princ Václav, co „samým blahem, jedním tahem“ maloval na zdi žaláře srdíčka, okusil během své úspěšné kariéry opojné výsluní, zažil ale i kruté chvíle strmých pádů a životních kotrmelců. Jedním z těch zcela zásadních a život měnících byla mozková mrtvice v roce 2002, co jej postihla při řízení auta. Zrovna si to šinul po dálnici směrem do pražského sídla České televize. Naštěstí ale dokázal svůj vůz ovládnout dostatečně dlouho na to, aby bezpečně dorazil do cíle... a do nemocnice. Po mrtvici Václav Neckář nejenže zapomněl na pět stovek textů svých skladeb, ale měl problém vůbec mluvit. Z paměti zpěvákovi zmizely i cizí řeči, které se během života naučil.

     

    I když jeho stav nebyl zrovna nejlepší, Neckář, k jehož nejslavnějším hitům patří skladby jako Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě či Mademoiselle Giselle, se odmítl neutěšenému zdravotnímu stavu podvolit. S podporou bratra Jana (74) začal opět zpívat, a v roce 2011 se pak dokonce vrátil na vrchol, když nazpíval dnes již téměř zlidovělou Půlnoční. Ta se stala ústřední písní filmu Alois Nebel.

  • 5.

    Vladimír Ráž (†77)

    Role krále Miroslava ve známé filmové pohádce Pyšná princezna z roku 1952 se stala pro Vladimíra Ráže osudnou. Během natáčení se totiž zamiloval do své pozdější manželky Aleny Vránové (91), představitelky namyšlené Krasomily. Oba ale byli v té době ženatí. Zatímco Rážovo manželství v té době už dlouhodobě nefungovalo, Vránové navlékl snubní prstýnek známý spisovatel Pavel Kohout (95), který byl zapáleným komunistou. Jeho vztah s krásnou herečkou byl součástí propagandy filmu a dáván za vzor mládeži, takže za to, že měl Ráž vinu na jeho zničení, mohl jít klidně do vězení.

     

    Milenci si ale postavili hlavu a chtěli spolu být stůj, co stůj. Kohout zradu své manželky těžce nesl a o celé kauze dokonce napsal hru Dobrá píseň o zloduchovi, který přebral vzornému komunistovi ženu. V té jasně naznačil, že kdo zradí soudruha, jistě nebude váhat zradit ani vlast. Rozvodu se ale nevyhnul a Vránová s Rážem se mohli vzít. Ačkoliv si svou lásku těžce vydobyli, nebyl to vztah nikterak pohádkový. Ráž byl známý svou slabostí pro něžné pohlaví a měl mnoho milenek, a tak si i Vránová natruc našla bokovku. Po dvaceti letech od svatby pak nakonec požádala o rozvod.

  • 6.

    Galerie

    Na další snímky ze zmiňovaných pohádek se můžete podívat do naší galerie.

    Video
    Video se připravuje ...

    Šíleně smutná princezna – poslední filmová pohádka Bořivoje Zemana Videohub

    Fotogalerie
    43 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 9

PCmaster race: Překlep Ivan paluch umřel 3 července 2015

(27. 12. 2023 21:49)

PCmaster race: Toje dezinformace na Wikipedii Jan Palach umřel 3 července 2015 bylo mu 75 let

(27. 12. 2023 21:46)

andorea: Hele, Pleskáči, je fakt divné, že Palúchova dcera neuměla česky...Nebyl tak čistě náhodou Palúch Slovák?

(27. 12. 2023 19:47)

Eva Komárková: Měl rád i Pavlínu Wolfovou

(27. 12. 2023 17:09)

Eva Komárková: Ráž a Vránová. Oba byli ženatí ??? Japato? Vránová byla snad vdaná

(27. 12. 2023 17:08)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy