Video
Video se připravuje ...

Scorn - trailer Xbox

Scorn byl od svého ohlášení v roce 2014 zahalen rouškou tajemství. Hráče ohromil osobitý biomechanický vizuál inspirovaný díly umělců, jakými jsou H. R. Giger a Zdzisław Beksiński. Taktéž bylo jasné, že půjde o hru snímanou z pohledu první osoby. Ale jinak jsme všichni až dosud tápali, co že bude Scorn opravdu zač. Střílečka? Mno, ne tak úplně. Dlouho očekávané novinka od malého vývojářského studia Ebb Software ze Srbska je artovým hororem založeným na řešení hlavolamů.

Příběh je na vaší interpretaci

Příběh pojednává o... těžko říct o čem. Jste slizký humanoid, který se probral ve spleti hnusů a fujtajblů na neznámé planetě. Co se stalo, se snažíte zjistit. Story Scornu není vysvětlována konvenčním stylem. Nemluví se zde a texty ve hře, které jsou k mému potěšení kompletně v češtině, patří menu a nápovědě k ovládání. O čem Scorn je a co se v něm děje, je čistě na vaší interpretaci. Tento artový přístup k vyprávění se mi hodně líbí. Tohle není mainstreamový titul, jde o hru, která se zalíbí hráčům libujícím si v alternativním pojetí.

V pěti aktech budete řešit převážně hlavolamy. Některé jsou krátké a jejich vyřešení zabere pár okamžiků. Jiné se rozléhají přes celé levely a jejich zábavnost se různí. Hned zpočátku hráč tápe, co má vlastně dělat. Stalo se to mně i mým přátelům, kteří hru hráli. Mnohdy totiž není jasné, co po vás hra chce, a tak chodíte a tápete. Scorn totiž dokáže chvílemi i nudit. Jiné hlavolamy jsou zase super a jejich řešení baví. Jejich zábavnost je prostě nekonzistentní. Zhruba v polovině hry se dostaví i akce. A ta není upřímně nic moc.

Vaše zbraně jako živé

První zbraní, kterou dostanete do svých znetvořených rukou, je jakési vystřelovací kladivo na dvě rány, které se dlouze nabíjí. Trefit s ním něco vyžaduje cvik a sebezapření. Později si osaháte i biomechanickou pistoli, brokovnici a granátomet. Společně s jakýmsi srdcem, ve kterém si ukládáte zdraví a náboje, tyto výjevy jakoby vypadly z humusácké sci-fi klasiky eXistenZ od kultovního režiséra Davida Cronenbera. Pálit z nich ale příliš zábavné není. Scorn není vyloženě střílečka a boj je docela neohrabaný.

Škodí mu také některé bugy. Stalo se mi, že jsme já i jeden z mých odporných protivníků zůstali zaseknutí o kus prostředí. Jindy jsem zase hnusáka viděl levitovat. A jednou mi dokonce úplně vypadla hudba. Tedy hudba, soundtrack Scornu je dosti minimalistický a jde spíše o takové temné hučení a děsivé zvuky. Ke hře se však toto pojetí opravdu hodí. Její největší devizou je ale stejně neuvěřitelně osobitá grafika. Prostředí, v němž se budete pohybovat, je odporně neodolatelné. Stěny pulzují, žijí a něco se v nich hýbe. Jindy se zase projdete po pláních plných mrtvol.

Děsivá atmosféra

Monstra jsou deformovaná a polezou kolem vás i po vás. Scorn děsí a straší. Není to jednoduchý horor založený na laciných lekačkách. Naopak, svou atmosféru buduje pomalu, ale silně a hráči běhá při hraní neustále mráz po zádech. To se tvůrcům skutečně povedlo. Scorn má svoje mouchy, které poletují nad znetvořenými mrtvolami, ale je to ojedinělý zážitek. Jeho herní délka se pohybuje kolem sedmi až deseti hodin. Záleží, jak budete úspěšní při řešení hlavolamů i na tom, zda bude hra glitchovat. Mě osobně zdržela i špatná designová rozhodnutí.

Na první průchod jsem nesebral pistoli a hra mě přesto pustila do dalšího aktu, kde jsem byl bez ní úplně bezradný. Musel jsem se proto vracet o dvě hodiny zpět a restartovat předchozí akt. Je prostě vidět, že vývojáři z Ebb Software nejsou tak zkušení. Aspoň že jejich hra vypadá k světu. Na konzoli Xbox Series X běží v 4K rozlišení při 60 fps. Na méně výkonné mašince je framerate stejný a rozlišení je 1080p. Scorn si tak s rozumným kompromisem mohou užít i majitelé Xbox Series s tím, že se při bližším prozkoumání textur objeví kostičky.

V Xbox Game Pass ode dne vydání

Scorn není rozhodně dokonalá videohra. Je však vážně ojedinělý. Můžete mi věřit, že jste dlouho nic takového nehráli. Takže pokud vám nevadí trocha bloudění, máte tu videohru, která vážně stojí za zahrání. Zvláště když je ode dne vydání součástí předplatného Xbox Game Pass. Každý, kdo ho vlastní, si tak může Scorn bez jakýchkoliv problémů a dalších výdajů vyzkoušet sám. To rozhodně doporučuji! Tahle ujetá a bizarní gamesa má totiž jednu z nejsilnějších a nejdrsnějších atmosfér ze všech her vůbec.

Fotogalerie
38 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 78 %

Plusy:
Nádherně odporný vizuální styl
Neuvěřitelně temná atmosféra
Silné hororové pojetí
Příběh hráče vybízí k vlastní interpretaci
Některé hlavolamy
Dostupné v rámci Xbox Game Pass
 
Minusy:
Hra dokáže občas i nudit
Některé hlavolamy
Neohrabaný boj
Bugy a občas chyby v designu
 
Infobox
Datum vydání: 14. říjen 2022
Platformy: Xbox Series X/S (recenzováno na XSS), PC
Doporučená cena: 1149 Kč (Součást Xbox Game Pass)
Výrobce: Ebb Software
Vydavatel: Kepler Interactive
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: CZ titulky
Oficiální stránka hry