Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Podcast: Zvonáče, melíry a VyVolení. Milénium bylo plné bizárů, za co se dnes stydíme?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
8. října 2022
05:00

Světlo světa spatřilo pokračování oblíbené knížky Devadesátky, která se tentokrát přesouvá do let 2000 až 2005. V této době se v Česku rozšířily první tlačítkové mobily s černobílými obrazovkami a polyfonními melodiemi. V televizi běžely první série SuperStar nebo VyVolených a populární byly kalhoty do zvonu, melír nebo piercing. Spisovatelka Johana Fundová zavzpomínala na své milénium v Blesk Podcastu.

Divoké devadesáté roky končily a lidé se obávali konce světa, takzvaného Y2K, kdy mělo dojít ke globálnímu kolapsu počítačů. Jejich systémy si údajně neměly poradím s tím, že se změní letopočet z 1999 na 2000. K žádnému kolapsu nedošlo, přesto počítače hrály v následujících letech zásadní roli.

Podle Johany Fundové, zakladatelky profilů na sociálních sítích Pure devadesátky a milénium, spolu lidé díky počítačům a internetovým chatům spolu mohli komunikovat. Vedle Xchatu, Libímseti, lidé.cz nebo písmáka se brzy dostavil i otravný zvuk „o-ou“ doprovázející zelenou kytičku „icq“, jejímž prostřednictvím se do nástupu Facebooku komunikovalo. Pevné telefony začaly nahrazovat i dostupnější mobilní telefony. Legendární Nokia 3310 stála v roce 2000, kdy se objevila na českém trhu, přibližně 9 tisíc korun.

Stále šílené milénium?

O devadesátkách se mluví jako o bláznivých, ale ztřeštěnost se šířila i do další dekády: „Myslím si, že v miléniu jsme si na bizáry zvykli. Věci, co nám připadaly v devadesátkách šílený, už jsme za tak bláznivý v miléniu nepovažovali. Navíc vznikal úplně nové žánry a věci, co zapříčinily nové fenomény šílenosti,“ říká s úsměvem Johana Fundová a dodává „Nejšílenější byl asi nástup reality show. To si myslím, že to pro českého diváka byla úplná novinka. Začala to SuperStar, ale to za mě osobně není úplně ryzí reality-show, kterou bych uvedla jako šílenost. Tou se staly o rok později až VyVolení.“

Po téměř 23 letech se ukazuje, že některé módní prvky z prvních let milénia byly rozhodně krokem vedle. „Určitě bych si nevzala různé módní doplňky, který tehdy byly in. Ať už to jsou různé tónované sluneční brýle, které se nosily i mimo slunce. Stejně tak i různá krátká trička s trapnýma obrázkama. Za to se docela stydím. A věřím, že i nějaké melodie, co jsem si stahovala na mobil, byly trapný,“ přiznává spisovatelka.

Ve své knížce vzpomíná i na tehdy populární kalhoty do zvonu, které jejich majitelky vyválely ve všech kalužích, sněhu či blátě. Oblíbený byl také melír, tedy mix proužků vlasů s původní barvou a nabarvených na blond. V módě byl i piercing do nosu a kdo se bál jehel, mohl si tam pověsit plastový, který byl jako příloha v časopisu Bravo. 

Která celebrita z milénia se chystá na křest knížky, které internetové stránky Johana rád navštěvovala a jaké bylo její 11. září 2001, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Zvonáče, melíry a VyVolení. Milénium bylo plné bizárů  - Marek Elmer Chebotareva
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi