Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Kdo má opravdu nárok na Kaliningrad? Češi to »bohužel« nejsou

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
6. října 2022
05:00

Jestli jsou Češi v něčem opravdu mistři, aniž by musela národní reprezentace vyjet z republiky, je to bezesporu humor. Internet už týden boří vtip, že Česko a Polsko budou anektovat ruský Kaliningrad. Půlka města s mořem by měla připadnout České republice, druhá zase Polsku. O pohnuté historii jediného ruského města na baltském pobřeží promluvil pro Blesk Podcast historik a odborník na Polsko Jan Škvrňák.

Do původně nevinného vtipu, který pravděpodobně zahájila polská strana, se zapojili novináři, instituce, ale i vrcholní politici. Kupříkladu česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) už nadšeně vyhlíží nové ponorky a letadlové lodě. Americká ambasáda v Praze na Twitteru nabízí k chystané koupi stíhaček F-35 navíc i letadlovou loď. Podle polských uživatelů by se mohla jmenovat Karel Gott, ponorky zase Helena Vondráčková nebo Jožin z Bažin. Člověk, který by nevěděl, že se jedná o satiru, by si určitě pomyslel, že se Češi a Poláci dočista zbláznili.

Nezbláznili. Tuto reakci spustilo neuznané ruské referendum a následná neuznaná anexe Luhanské, Doněcké, Chersonské a Zaporožské oblastí k Rusku. Na základě podobného principu, kdy Rusko tvrdí, že má na ukrajinské území nárok a je to svobodné rozhodnutí obyvatel, si Češi a Poláci přisoudili Kaliningrad, kterému začali říkat Královec. Do roku 1946 se totiž město jmenovalo Königsberg, čili Královec.

Zlatý král

„Údajný český nárok vychází ze třináctého století, kdy český král Přemysl Otakar II. zaútočil na pohanské Prusy v rámci křížové výpravy. Buď on sám nebo řád německých rytířů, který tam v této v té době byl, založil nejdříve hrad nazývající se Královská hora nebo Královský vršek. Později okolo tohoto hradu vzniklo město Královec. Takže to je pouze pojmenování na počest Přemysla Otakara II. Pokud město založil český král, tak to území záhy věnoval řádu německých rytířů,“ vysvětlil v podcastu český historik Jan Škvrňák.

Internet zaplavily vtipy o připojení Kaliningradu (Královec) k Česku. Velmi populární jsou zejména mezi Poláky Internet zaplavily vtipy o připojení Kaliningradu (Královec) k Česku. Velmi populární jsou zejména mezi Poláky | Twitter

„Ve středověku v oblasti působil řád německých rytířů, který germanizoval původní baltské obyvatelstvo. Osídlení tudíž bylo po celý středověk německé až do konce druhé světové války. Nicméně to území v určitých okamžicích v šestnáctém a sedmnáctém století bylo lením územím Polska. Později se východní Prusko stalo nezávislé na Polsku, od roku 1701 vzniká Pruské království a od roku 1971 je součástí Německého císařství,“ popisuje odborník.

Hlasování o budoucnosti

Po první světové válce v jižní části východního Pruska probíhal plebiscit, zda se toto území nechce připojit k Polsku, ale lidé rozhodli, že i nadále území zůstane německé. Během 2. světové války se Královec stal významným nacistickým přístavem a byl těžce bombardován spojenci. Po čtyřdenní bitvě se města 9. dubna 1945 zmocnila Rudá armáda a vysídlila 200 tisíc Němců.

„Až po druhé světové válce na základě Postupimské konference jižní polovinu získalo Polsko a severní polovinu získalo Rusko, respektive Sovětský svaz,“ popisuje dělení Jan Škvrňák. V ruských rukou zůstalo město do současnosti. Nyní v Kaliningradu žije 475 tisíc obyvatel, z nichž 98% tvoří Rusové. 

Kdy naposledy si Češi a Poláci podobně humorně notovali, jak vtip může pomoci ruské propagandě a kdy jsme měli námořní flotilu, prozradil pro Blesk Podcast historik Jan Škvrňák: 

Video  Blesk Podcast: Kdo má opravdu nárok na Kaliningrad? Češi to »bohužel« nejsou  - Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa