Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Martině se dcera oběsila, Daniel se chtěl zastřelit. Oba promluvili o hraniční poruše osobnosti

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
7. října 2022
05:00

Nedůvěra sama v sebe, prázdno a obtížné navázání vztahů. To je jen několik znaků psychického onemocnění hraniční poruchy osobnosti. U této nemoci je také zvýšená pravděpodobnost sebevraždy. Anetka, dcera Martiny Kulhánkové, si v březnu 2021 vzala život. Daniel ukradl otci zbraň a chtěl se zastřelit. Kohoutek ale nezmáčkl a nyní tvrdí, že pochopil podstatu života.

Po těžké ztrátě se Martina Kulhánková rozhodla, že bude pokračovat v osvětě o hraniční poruše osobnosti. Přidávala příspěvky na instagramový účet Život na houpačce, který po této tragické události založila s dcerou Nikolou. Navázaly jím na Anetčin instagramový účet Dívka bez hranic. Brzy se jí začali ozývat další lidé, kteří mají tuto duševní poruchu, nebo se v jejich okolí nachází někdo s touto nemocí. O pár týdnů později dostala Martina nápad, že je poprosí o jejich pohled na onemocnění. Z jejich upřímných svědectví sestavila knihu s 22 příběhy - rodiči, odborníky i „hraničáři“, jak lidem s hraniční poruchou říká.

Svůj životní příběh sdílel také Daniel, který má navíc ADHD. Co duševní onemocnění mohlo spustit, se nedá zjistit, ale podle něj za to asi může psychický stav jeho maminky během těhotenství. Když jej totiž čekala, napadl ji její tehdejší partner a bodl ji nožem do břicha. „Podle mě je to dítě hodně spjato s matkou, prožívá to, co ona,“ vysvětloval v podcastu Daniel příčinu svých psychických potíží.

Není to puberta

K prvním projevům hraniční poruchy osobnosti dochází většinou až v době dospívání. Podle Martiny Kulhánkové to je důvod, proč si jí lidé nemusí úplně povšimnout. „Přičítá se to právě pubertě a z toho, co jsem vypozorovala a vyčetla, tak spoustě lidem to začínalo už třeba ve 12, 13, 14 letech, ale naplno to propuklo třeba v 16, 17, kdy už symptomy byly natolik vážné, že už museli vyhledat třeba pomoc, anebo se začali sebepoškozovat, až si toho všimli i rodinní příslušníci a blízcí,“ popisuje, kdy nemoc začíná.

Zaměnit vážnou poruchu s pubertou lze jednoduše, neboť při hraniční poruše osobnosti mají děti nebo dospívající pocity, že lidem a sami sobě nerozumí, nevěří si, cítí v sobě prázdno, jsou emočně velmi citliví, mají problémy ve vztazích, v práci a podobně. Což jsou podobné pocity, jaké mladí lidé běžně zažívají při pubertě. „Bohužel k hraniční poruše osobnosti spadá  sebedestrukce a někdy i sebevražedné myšlenky, až tedy dokonané sebevraždy,“ dodává Kulhánková.

Smysl života

U Daniela se hraniční porucha osobnosti začala projevovat ve 14 letech. „Odstartovalo to vlastně znenadání a vůbec jsme tehdy já ani ostatní nevěděli, co se to se mnou děje. Myslel jsem si, že jsem se zbláznil a bohužel jsem se úplně nekontroloval. Snažil jsem se nějakým způsobem s tím bojovat, ale bylo to velice silný a musel jsem se potom vyrovnat se složitými situacemi. Ty nastaly právě kvůli tomu, kam mě nekontrolované chování zavedlo. Byl jsem v různých diagnostických zařízeních a po nich jsem se snažil normálně začlenit do běžnýho života. To je pro mě boj každý den, ale snažím se to zvládnout a užívat si každýho dne,“ shrnul Daniel, jak těžce k sobě hledal cestu.

Jako dospívající dokonce vzal otci zbraň a chtěl si vzít život, naštěstí to ale nedokázal. Nyní tvrdí, že po požití halucinogenní drogy objevil smysl života. „Upřímně mně nejvíc pomohlo pochopit podstatu života, vážit si života a najít nějaký smysl. A popravdě jsem to objevil a pochopil na LSD,“ říká závěrem Daniel. (pozn. red. Blesk.cz nepropaguje jakoukoliv distribuci nebo užívání drog)

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Co pomáhá při zhoršených stavech, jakou měl Daniel zkušenost v „pasťácích“ a jak se změnilo informování o hraniční poruše osobnosti, prozradili v Blesk Podcast Daniel a Martina Kulhánková:

Video  Blesk Podcast: Martině se dcera oběsila, Daniel se chtěl zastřelit. Oba promluvili o hraniční poruše osobnosti  - Jiří Marek, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...