Během celé akce, kterou umožnila novela zákona, se mohli lidé zbavit dluhů, se kterými se potýkali často celá léta. Stačilo zaplatit původní dluh a k tomu stanovenou částku 908 korun jako odměnu exekutorovi.

Kritika za dvojnásobný účet

Za jízdu na černo pražský dopravní podnik evidoval více než 170 tisíc exekucí a řadu z nich měl již léta na starosti kritizovaný exekutora Juraj Podkonický. Ještě než milostivé léto skončilo, sklízel kritiku za to, že si odměnu účtoval dvakrát, když považoval pokutu od revizora a nezaplacený lístek za dva samostatné dluhy. Nakonec od této praxe upustil.

Přišel si na miliony?

Objevil se ale dalším případ tzv. doručenek. Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni upozornil na to, že si exekutor účtoval další poplatek za osobní doručování korespondence advokátovi dopravního podniku. „Podkonický si v akci milostivé léto neoprávněně účtoval vyšší náklady. Dokládal to fixlovanými doručenkami. Možná šlo až o tisíce případů a miliony korun,“ komentoval to na Twitteru.

Jeho vyjádření vychází ze zjištění soudního znalce, který doručenky pro organizaci Člověk v tísni zkoumal. Podle toho vznikly dokumenty automaticky v počítači, nikoliv skenováním reálných dokumentů. Lidem, kteří se s tímto případem na organizaci obrátili, pomáhal také s podáním odvolání. Městský soud v Praze nakonec rozhodl, že exekutorovi žádné další peníze navíc nenáleží. Člověk v tísni také vyzval Podkonického, aby peníze vrátil.

Ten se proti nařčení z toho, že vydával falešné doručenky, ohradil. Ve svém prohlášení tvrdí, že formou vystavování elektronických doručenek se už zabýval kárný senát Nejvyššího správního soudu v roce 2013 a neshledal žádný rozpor se zákonem.

Činnost Daniela Hůleho označil za vytváření mediální kauzy. Kritizoval také právní úpravu celé akce milostiví léto, které podle něj zdaleka nedosáhla vytyčených cílů.

„Místo toho, aby se zamyslel nad smyslem celého konceptu, se Daniel Hůle snaží toto své fiasko zakrýt neustálým obviňováním soudních exekutorů. Udržuje se tak v centru pozornosti médií, aby na svou činnost získal další prostředky. Odmítám se na podnikání pana Hůleho podílet svým dobrým jménem a pověstí,“ uvedl Podkonický.

Expert na dluhovou problematiku Radek Hábl v Epicentru Blesku
Autor: blesk.cz
Fotogalerie
5 fotografií