David Berdych svoji „kariéru“ odstartoval v 90. letech jako vyhazovač v Discolandu Sylvie, který patřil Ivanu Jonákovi. V dobách největší slávy Discolandu se zde scházela pražská galerka se zkorumpovanými policisty, nechyběly však ani tehdejší celebrity. „Ta doba byla divoká, každej si demokracii vykládal po svým. Tehdy jsme společně s  Michalem Pucharou a Jaromírem Prokopem, což byli provozáci Discolandu, přemýšleli, jak vydělat nějaké peníze,“ vypráví v dokumentu České televize Polosvět prvopočátky Berdychova gangu sám David Berdych.

Začátky

„Tehdy přišel Prokop s tím, že mu nějaký známý dluží peníze, a místo aby mu je splácel, utrácel za dovolené, auta a další zábavu. Domluvili jsme se, že ho chytíme a pokusíme se z něj dostat nejen to, co dlužil, ale i něco navíc. To se tenkrát povedlo a tím to vlastně celé začalo,“ vysvětluje Berdych.

Zločinecký gang si tak založil byznys na vymáhání pohledávek, vydírání, únosech i loupežích. „Za noc jsme byli schopni vydělat 200 až 300 tisíc. Když vám to projde jednou, proč by to nemělo procházet i dál,“ říká Berdych. „Utráceli jsme to za nesmysly. Za auta, za zábavu, za všechno ostatní, za ženský, prostě tak, jak to v tý době chodilo a v tý společnosti, kde jsme se pohybovali, bylo,“ prozradil už dříve pro Blesk.

Zkorumpovaná policie

Historie Berdychova gangu by se dala rozdělit na dvě období. V začátcích gangu fungoval samostatně, jednotlivé tipy na únosy nebo loupeže přinášeli jeho členové, později však gang začal spolupracovat s policií, konkrétně s majorem Josefem Opavou a poručíkem Petrem Konaříkem, od kterých dostával tipy. Zkorumpovaní policisté samozřejmě na tom netratili. „Dávali jsme jim 30 % z každé akce,“ svěřil se Berdych.

Jejich akce si byly většinou dost podobné. Členové gangu se vydávali za policisty, vytipovaného člověka zastavili pod záminkou policejní kontroly a než se dotyčný nadál, ležel svázaný v dodávce. Berdychův gang ale nedělal jen únosy a vydírání, zapojovali se i do únosů a loupeží kamionů. Aby „spřátelení“ policisté mohli vykázat i úspěšné případy, nebylo výjimkou, že Berdych zorganizoval některé akce jen na oko. Obětní beránek byl pak zatčen a odsouzen a policie si tak mohla udělat čárku za úspěšně vyřešený případ.

Bod zlomu

V době, kdy Berdychův gang mimo jiné unášel kamiony, se zřejmě takzvaně začal lámat chleba. Tyto případy tehdy vyšetřovala dvojice detektivů Helena Kahnová a Tomáš Gregor. „Byla to tehdy šílená doba, dělali jsme s Tomášem na těch kamionech a veškeré informace, které jsme získali, jsme předávali dál kolegům. Ti ale vyšetřovaní začali vést úplně jiným směrem, aby Berdycha ochránili. Dlouho nám trvalo, než jsme si vůbec připustili, že v tom můžou jet společně,“ říká Kahnová v dokumentu Polosvět.

„Po jednom únosu, u kterého jsme věděli, že to udělali berdychovci, naši kolegové zatkli úplně jiné lidi, kteří s tím neměli nic společného. Jistotu jsme ale získali ve chvíli, kdy nám jeden svědek vypovídal proti Davidu Berdychovi. Ten den večer po tom svědkovi stříleli a pokusili se ho unést.“ říká Helena Kahnová v dokumentu Petry Nesvačilové Zákon Helena.

Berdychova pomoc

Kahnová dostala Davida Berdycha do vězení natřikrát. „Pokaždé mu někdo z vazby pomohl, mí bývalí kolegové,“ říká Kahnová v rozhovoru pro Český rozhlas. „Říkala jsem mu, že toho stejně nenecháme. Nakonec se rozhodl, že udělá tlustou čáru a vypoví všechno. Slíbila jsem mu, že se o něj postarám, pokud bude v ohrožení života. Berdych říkal, že kdyby pracoval sám, udělá tři loupeže za rok a zakryje stopy. Ale ti policisté ho nutili dělat čtyři akce za měsíc. Byl přepracovaný.“

„Berdych žil deset let pod šíleným tlakem a v obrovském stresu, nemohl věřit nikomu. Nebylo neobvyklé, že únosy a vydírání se praktikovaly i mezi členy gangu. To, že se rozhodl nakonec vypovídat, bylo od něj odvážné, bylo mu jasné, že mu půjde o život,“ říká v dokumentu Polosvět investigativní novinář Janek Kroupa. „Bez Berdychových informací by se některé případy rozhodně nemohly vyšetřit,“ dodává.

Když se sám Berdych rozhodl promluvit, rozmlouvali mu to dokonce i jeho právníci. On ale na jejich rady nedal, trval však na tom, že bude vypovídat pouze před Kahnovou a Gregorem. „Věřil jsem, že když toho nenechali doteď, nenechají toho ani nadále, věřil jsem jim. Myslím, že takhle by správní policajti měli vypadat,“ řekl Berdych.

Vysoké tresty

Berdychův gang čítal asi 80 členů, soudy si při procesu vyžádaly na 200 svědků. Protože trestná činnost byla opravdu rozsáhlá, byl případ rozdělen na dvě části. V první části byli členové souzeni pouze za samostatnou činnost, v druhé části pak byli souzeni společně se zkorumpovanými policisty. Berdych si měl odsedět celkem 15 let, bývalý elitní policista Josef Opava a podnikatel Luděk Žalud, který fungoval jako spojka, dostali 14 let.

Berdych se ve vězení choval slušně, dokonce se i vyučil. Když měl za sebou asi dvě třetiny odpykaného trestu, požádal o podmínečné propuštění. Soud mu ale tehdy nevyhověl, neuvěřil totiž, že by Berdych na svobodě neopakoval trestnou činnost a že by vedl řádný život. Státní zástupkyně s propuštěním nesouhlasila, ačkoliv věznice i znalci dali k žádosti o propuštění kladný posudek. Podmínečně propuštěn byl až rok poté, tedy 24. června 2015.

Zklamaný výraz Davida Berdycha, když soud zamítl jeho žádost.
Autor: Blesk - Karel Kopáč

„Po propuštění jsem šel za svojí budoucí ženou a šli jsme na večeři. Ta změna byla obrovská. Já, kdybych neměl ženu a lidi okolo mě, který mi pomohli, rodinu, tak já bych to nezvládl. Všechno se změnilo. Technika, lidi se chovaj i jinak. První měsíc jsem všude chodil s ženou a bál jsem se dojít i na poštu," řekl tehdy pro Český rozhlas Berdych. Nyní je už 6 let na svobodě a pracuje pro stavební firmu.

Kahnová s Gregorem se díků nedočkali

Zajímavý je i osud Hany Kahnové. Za dopadení Berdychova gangu dostala odměnu 10 000 korun, ocenění od prezidenta a hodnost majora. Ta jí byla vzápětí při změně služebního zákona odebrána. I když se svým kolegou úspěšně rozkryli největší zločinecký gang v historii České republiky, v dokumentu Zákon Helena je patrné jisté rozčarování, které Kahnová ani neskrývá.

„Je pravda, že rozčarování přišlo. Přestože ten náš tým odhalil nejen Berdycha, ale i některé policejní kolegy, kteří s ním spolupracovali a pomáhali mu, naše oddělení pro násilnou trestnou činnost zrušili. Byli jsme přesunuti na jinou práci. Tehdy se špatným se stal ten, kdo na to poukázal, ne ten, kdo to dělal. Tehdejší OBOZ – Odbor boje s organizovaným zločinem, kde jsem pracovala – měl velmi špatné jméno, a tak se vedení rozhodlo nás zrušit.“ řekla dříve pro Blesk Kahnová.

Fotogalerie
25 fotografií