Zájem o majitele legendárního Discolandu Sylvie Ivana Jonáka, který ve svém baru vítal leckterou slavnou celebritu, vzkřísil nový seriál o divokých devadesátých letech, osobnost kontroverzního podnikatele fascinuje scenáristy, diváky i pamětníky.

Extrémy přitahují

Podle psychologa Daniela Štrobla v podstatě každého člověka automaticky přitahuje cokoli, co vybočuje z běžné normy, ať už v pozitivním, nebo negativním slova smyslu. „Přitahují nás lidé extrémně bohatí, extrémně chudí, nejrůznější excentričtí jedinci, a to samé platí i o světě kolem nás. A Ivan Jonák je archetypem devadesátek, do kterého leze promítat leccos z té doby. Ztělesňuje devadesátá léta se vším tím negativním, co k nim patří a co s nimi máme spojené,“ popsal pro Blesk.cz Štrobl.

I proto je podle odborníka zajímavější než jiní tehdejší kontroverzní podnikatelé, kterých nebylo málo.  „Ztělesňuje velké rozdíly mezi bohatými a chudými, a také jakousi upocenou snahu být světový, což se v devadesátkách stalo nejednomu z nás za cenu toho, že výsledek byl spíše nevkusný,“ připomíná atmosféru devadesátých let psycholog.

Za vraždu manželky Ludviky byl Jonák zatčen 6. září 1994, ve vazbě poté strávil dva roky. Vystřídal celkem tři věznice: Ruzyni, Litoměřice a Pankrác. Definitivně byl odsouzen až v roce 2001 na 18 let, odvolací soud pak o rok později snížil trest na 12 let. Z vězení byl propuštěn 28. dubna 2014.

Návrat krále večírků?

Hned poté se snažil navázat na dávnou pověst excentrického showmana a krále večírků. Pózoval s polonahými ženami na klíně, dával rozhovory, psal vzpomínky a toužil obnovit slávu svého zchátralého podniku. Jonák se do ústraní rozhodně schovat nechystal…

I na to expert nabízí pohled. „Panuje obecná představa, a platí to nejen o Jonákovi, ale i celkově, že mnohaleté vězení může změnit určité rysy  osobnosti odsouzeného. Tak to ale není. Pokud ten osobnostní rys je vrozený a je v osobnosti hluboce zakořeněn, tak ani doživotí toho člověka prakticky nezmění a on se vrací a snaží se navázat. Ne že by chtěl, ale protože nic jiného neumí,“ vysvětluje Daniel Štrobl.

Podle odborníka toto platí i obecně na kohokoliv. „Představa, že někdo stráví ve vězení patnáct, dvacet let a vrátí se jiný, rozhodnutý, že se bude chovat řádně, je velká iluze, která platí jenom omezeně,“ uzavírá Štrobl.

Ivanu Jonákovi se velký návrat nepovedl, nakonec umírá v osamocení 24. února 2016 ve svém bytě v pražských Kobylisích na zdravotní komplikace spojené s cukrovkou.

Ivan Jonák: Jak bývalý král kriminálního podsvětí zemřel bez peněz a úplně sám.

Video
Video se připravuje ...

Ivan Jonák: Jak bývalý král kriminálního podsvětí zemřel bez peněz a úplně sám. Videohub

Fotogalerie
18 fotografií