Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neznámý příznak covidu: Pozor by si měli dát lidé s vysokým tlakem a senioři

Autor: amb - 
15. ledna 2022
05:00

Koronavirus může mít mnohem víc příznaků než typickou ztrátu čichu, únavu nebo kašel. Někdy může poukázat na onemocnění symptom, který by si s covidem-19 spojil jen málokdo, informuje německý Bild. Jaký stav by lidé neměli podcenit, protože ho možná způsobuje právě tento zákeřný a rychle mutující virus?

Na to, že máte v těle koronavirus, může nově poukázat malátnost až upadání do mdlob. Symptom se objevil u 35-letého muže, který přišel do berlínské nemocnice s netradičním problémem. Stávalo se mu, že často a opakovaně omdléval. Po testu a dalších vyšetřeních němečtí lékaři zjistili, že má covid-19.

Koronavirus u něj ale probíhal jinak než u dalších pacientů. Zapříčinil mu poruchy krevního oběhu a následně stav zvaný „synkopa“. Jde o krátkodobou ztrátu vědomí, ke které dochází kvůli nižšímu prokrvení mozku a center vědomí.

K tomuto stavu může někdy docházet u lidí s nemocným srdcem, to se ale u omdlévajícího pacienta neprokázalo. Podle lékařů u něj měly synkopy přímou souvislost s onemocněním covidem. Bild uvedl, že k podobným jevům už u některých pacientů docházelo. A to především u těch, kteří se s covidem léčili delší dobu.  

Výzkumy neobvyklý příznak potvrdily. Projevuje se hlavně u lidí nad 60

Už v srpnu loňského roku španělští, portugalští a italští vědci prozkoumali 37 studií založených na zkušenostech s více než 14 tisíci koronavirovými pacienty. U 604 případů, tedy 4,2 % nakažených, docházelo v počátečních stádiích nemoci právě i k pocitům bezvědomí (presynkopě) až k omdlení (synkopě). Tento příznak se projevoval zejména u lidí nad 60 let.

Stále není jasné, jak přesně může koronavirus ztráty vědomí způsobovat. Podle vědeckých předpokladů by to mohlo mít souvislost s vysokým krevním tlakem a konzumací léků na jeho snížení. Vliv na „koronavirové synkopy“ může mít také další nemoc, například cukrovka, obezita, poruchy metabolismu tuků nebo onemocnění srdce.

Lékaři se shodli na tom, že mdloby sice nejsou typickým příznakem koronaviru, při onemocnění se ale mohou projevovat. Radí lidem, aby tento stav nezanedbávali, protože může být varovným příznakem. A to jak pro infekci covid-19, tak i pro další nemoci, například zmíněné nemocné srdce.  

Video  Učitelka Libuše překonala covid, zdravotníkům posílá sladké dárky  - FN Brno
Video se připravuje ...

Arany ( 17. ledna 2022 21:22 )

Protože jsou nenažraní kapitalističtí grázlové.

Arany ( 17. ledna 2022 21:21 )

Prostě ten covid je dobře vymyšlený! On si pořád dělá co chtěli ti jeho bossové. Aby tak trošku rozvrátil svět, protože už podezřele nějak dlouho byl v klidu.

Zdeno13 ( 17. ledna 2022 12:04 )

Tak to je Horký

Bleskoska ( 17. ledna 2022 11:04 )

Pokud mají být na pozoru senioři a lidé s vysokým TK před covidem, jako i před virózami a chřipkami obecně, pak před očkováním proti covid, kdy do těla dostanou viry jen tak, aby je dostali, je pro ně nebezpečné a je třeba je od očkování proti covidu ochránit, ne nahánět.

balo ( 17. ledna 2022 06:27 )

Nechápu, proč Blesk stále jen straší a vyvolává paniku. Stejně jako všechny ostatní plátky téhož vydavatelství (Blesk, Reflex, E15 a další), které vymýšlením nesmyslů, podporují nenažrané farmaceutické firmy. Proč asi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa