Nezisková organizace Bezobalu se zabývá způsoby, jak co nejúčinněji předcházet vzniku odpadu. Mezi širokou veřejnost šíří myšlenku zero waste a v Praze provozuje hned tři bezobalové prodejny. Jedna z nich se nachází i v ulici Pod Kaštany nedaleko Hradčanské, kde ses příchodem mrazů rozhodli, že pomohou lidem bez domova.

Věšák před obchodem

Před svojí prodejnou umístili věšák, kam věší teplé oblečení jako bundy, kabáty, šály nebo vyteplené kalhoty. K dispozici jsou všem, kteří musí zimní měsíce trávit venku na ulici. „Když udeřily mrazy a my se zachumlali do svých šál a bund došlo nám, že ne každý takovou možnost má. A tak jsme svolali rychlou sbírku pro potřebné,“  popsala vznik nápadu provozní manažerka prodejny na Hradčanské Sylvie Vozková.

Výzva byla úspěšná, okamžitě se v prodejně sešlo velké množství teplého oblečení. „Zprvu jsme se trochu lekli, co že budeme s tolika věcmi dělat. Jenže život na ulici nás rychle vytrhnul z omylu. Oblečení z věšáku mizí rychlostí blesku. Téměř všechno už jsme rozdali,“ říká Vozková a dodává, že pokud by měl někdo doma teplé oblečení, které nevyužije, může ho donést do prodejny. Lidé na ulici kromě bund a teplých kalhot ocení i šály, rukavice, čepice, teplé ponožky nebo spodky.

Začalo to v Íránu

Myšlenka podělit se v chladném počasí o teplé oblečení vznikla v roce 2016 v Íránu, ve městě Mašhad. V zemi tehdy udeřily třeskuté mrazy a nejen Mašhad zasypal sníh. Íránci kvůli chladnému počasí, zahájili venkovní charitativní akci na pomoc potřebným a lidem bez domova a začali stavět „zdi laskavosti“. Na zdech vedle háčků na šaty byl nápis „Potřebujete-li, berte. Nepotřebujete-li, dávejte.“ Íránská kampaň za oblečení pro chudé se rozvinula v příval darů, kabátů, klobouků, kalhot a teplého oblečení z celého světa. Do celého světa se naopak rozšířily právě „zdi laskavosti.“

Vlna solidarity tehdy zasáhla i Prahu a „zeď laskavosti“ vznikla i na Vltavské. Nebyl to ale ojedinělý projekt. Na Praze 6 byly před pár lety k dispozici skříně, kde bylo možné věci odložit a kdo potřeboval, mohl si sem pro kabát nebo čepici zajít. Skříň byla i na Žižkově i v ulici Zelenky Hajského. Ta tu byla dokonce celoročně a měla i svého správce. Projekt skončil asi před dvěma lety. Zajímavý byl i projekt projekt „Jestli je ti zima, vem si mě!“ spolku Central Contex. Ten v roce 2016  rozvěsil balíčky s oblečením na stromy po celé Praze.

Fotogalerie
14 fotografií