Video
Video se připravuje ...

Gears Tactics - Xbox Series X trailer Microsoft

Příběh Gears Tactics se odehrává ještě před prvním dílem, konkrétně rok po E-Dnu, kdy z jádra planety Sera povstala mimozemská rasa Locustů. S nelítostnou vervou zaútočila na lidstvo, které obývalo její povrch, a rozhodla se s ním nadobro zatočit. Jenže lidé použili v obraně děsivou orbitální zbraň – devastující laser Hammer of Dawn. Většina měst byla nadobro zničena. Locusty se však zcela vyhubit nepodařilo. Hlavním hrdinou propracované tahové strategie je Gabriel Diaz.

V hlavní roli Gabriel Diaz

Nejde o nikoho jiného než otce protagonistky Gears 5 Kate Diaz. Se svým týmem Gearů má za úkol zlikvidovat zbytky Locustů z ruin lidských měst na Seře a zároveň zastavit nebezpečného emzáckého vědce Ukkona. Příběh není kdovíčím úžasným ani nápaditým, ale určitě neurazí. Z herního hlediska jsou Gears Tactics klasickou tahovou strategií zasazenou do reálií oblíbeného vesmíru xbovové ságy. Hra je nejpodobnější uznávané sérii XCOM. Se svým týmem budete plnit mise na tahy.

Gears Tactics pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Při nich budete útočit, krýt označená území, nabíjet zbraně, zdravit a oživovat zraněné i padlé bojovníky, brutálně dorážet Locusty a samozřejmě plnit úkoly. Těch není tolik druhů, které by hra potřebovala a zasloužila si je. Jde o klasické vyvraždění všeho, co se hýbe, bránění objektu či území, záchranu vězněných vojáků nebo o infiltraci na nepřítelem kontrolované území. Vrcholem jsou pak souboje s obřími bossy. Jakmile hráč vyčerpá své tahy, je řada na protivnících. Je proto potřeba nejen plánovat ofenzivu, ale i defenzivu proti krokům nepřátel, které teprve podniknou.

Kampaň je hodně dlouhá

I když jsou Gears Tactics skvělou strategií, nelze přehlédnout, že jí ke konci už trochu dochází dech. Chtělo by to více rozmanitosti v misích na rozehnání stereotypu. Pokud si ale libujete ve hrách, které nedohrajete za víkend, tahle je ta správná pro vás. Kampaň Gears Tactics je rozdělena do tří aktů, které mají celkově 22 kapitol. Pokud si nezvolíte nejlehčí obtížnost, závěrečné titulky uvidíte po zhruba 30 hodinách hraní. Misí je habaděj a dojde i na nepovinné konflikty. Stále je co dělat.

Gears Tactics pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Na bojiště můžete vyslat vždy maximálně čtyřčlenný tým. Vaše skvadra se bude postupně rozrůstat. Během misí totiž můžete rekrutovat zachráněné vojáky. Umřít vám mohou ale pouze vedlejší postavy. Jakmile zařve některý z hlavních hrdinů, je konec hry. Vojáci jsou rozděleni do pěti tříd - Vanguard, Heavy, Scout, Support a Sniper. V týmu je zapotřebí mít rozmanité specialisty, ale samozřejmě záleží na misi od mise. Vojáci mají ve výbavě bohatý arzenál známých zbraní.

Bohatý zbrojní arzenál a RPG prvky

Lancer – útočná puška kombinovaná s motorovou pilou nemůže chybět. Vojáci COG ale do rukou vezmou i další klasiky jako pistoli Snub, brokovnici Gnasher a další kousky. S nimi se postaví nejenom Locustům, ale dalším hnusákům z řad mimozemských nepřátel jako výbušným Tickerům nebo hbitým Wretchům. Zbraně i výbavu lze vylepšovat. Gears Tactics mají totiž bohaté RPG prvky. Díky nim posílíte samotné vojáky novými schopnostmi. Každý má svůj specifický vývojový strom.

Gears Tactics pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Vylepšíte také jejich zbroj. Zbraním dodáte přesnější hledí, silnější kadenci nebo obsáhlejší zásobník. Tato vylepšení nejsou jenom pro okrasu. Při hraní jejich účinky rozhodně poznáte. Postarají se i o více kritických zásahů. Kampaň je dostupná jak v klasické podobě, tak Jacked obdobě. V té je přítomný, jak už název napovídá, poletující robůtek Jack. Ten dokáže zdravit i chránit vojáky a je jejich skvělou podporou. Vylepšená kampaň má také silnější a odolnější  protivníky.

Ovládání na Xbox konzolích je parádní

Gears Tactics vyšly letos v dubnu nejdříve na PC. Nyní jsme se dočkali vydání pro Xbox konzole, které si s ničím nezadá s původní verzí. Ovládání na gamepadu je parádní a působí, že pro něj byla hra přímo vyvíjena. Hra běží v pohodě na všech konzolích. Na Xboxu One X si hráči mohou vybrat mezi rozlišením 4K a 30 fps nebo 1440p a 60 fps. Na Xboxu Series S běží hra v 1440p při 60 fps. Majitelé nejvýkonnější konzole světa Xbox Series X se mohou těšit z 4K rozlišení při 60 fps.

Gears Tactics pro Xbox Series X
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Osobně jsem zkoušel hru právě na XSX a vypadá na něm vážně nádherně. Není překvapením, že je hra optimalizovaná pro konzole nové generace Xbox Series X/S. Textury jsou ostré jako břitva, což oceníte zejména při nájezdech kamery. Hra je plynulá a nahrávací časy minimální. Gears 5 vypadají lépe, ale to dá přece rozum. Gears Tactics nelze jinak než doporučit. Prodávají se navíc za sníženou cenu a zahrát si je lze i s předplatným Xbox Game Pass.

Série Gears of War přehledně na Blesk.cz

Fotogalerie
39 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Parádní konzolová strategie
Během bojů je zapotřebí opravdu přemýšlet
Silné RPG prvky
Krvavý masakr, jak mají fanoušci rádi
Atmosférické reálie série Gears
Technicky včetně grafiky propracované
Dlouhá životnost
Povedené ovládání
 
Minusy:
Stereotyp a málo rozmanitosti ke konci hry
 
Infobox
Datum vydání: 10. listopad 2020
Platformy: Xbox Series X (recenzováno) /S, Xbox One, PC
Cena: 899 Kč
Výrobce: Splash Damage aThe Coalition
Vydavatel: Xbox Game Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry