V prvé řadě je nutné splnit omezení vydaná v posledních letech Českou národní bankou. O co se jedná?

-        Celková výše dluhu žadatele o hypotéku nesmí překročit 9násobek ročních čistých příjmů.

-        Měsíční splátka všech dluhů žadatele nesmí překročit 45 % čistých měsíčních příjmů.

-        Žadatel musí mít naspořeno minimálně 10 % z hodnoty nemovitosti, poskytování 100% hypoték je zakázáno.

Kromě nových pravidel od ČNB se banky řídí i dalšími podmínkami, které úvěr na bydlení ovlivňují už řadu let. O úspěšném schválení žádosti o hypotéku rozhoduje:

-        věk,

-        bonita,

-        zástava nemovitosti. 

Věk hraje důležitou roli. Kdo může na hypotéku zapomenout?

Půjčku na bydlení nezískají příliš mladí a ani příliš staří. Pokud žadateli nebylo 18 let, může se s hypotékou rovnou rozloučit. Kromě plnoletých mohou na zadlužení zapomenout i osoby starší 68 let.

Hypotéka je dlouhodobým úvěrem, který lze splácet až 30 let, po tuto dobu banka vyžaduje, aby klient měl dostatek příjmů a byl schopen dluh splácet, což u starších klientů není zaručeno. Většina bank pak podmiňuje, aby hypotéka byla splacena do 70. roku dlužníka, proto v některých případech může být obtížné sjednat hypotéku už i pro padesátileté zájemce.

Bez příjmů můžete na úvěr zapomenout. Jste dostatečně bonitní?

Jste bez příjmů? Sotva vycházíte s penězi? Pobíráte dávky od státu? Potom pro vás bude problém získat online nebankovní půjčku, natož hypotéku. Několikamilionový úvěr získá pouze bonitní klient, je tedy nutné, abyste měli pravidelný měsíční příjem a abyste nežili od výplaty k výplatě.

Kromě dostatečných příjmů hraje velkou roli také bezdlužnost, pokud už splácíte dluhy, bude opět získání hypotéky pro vás těžší, a pokud se potýkáte s nesplacenými dluhy, můžete rovnou na další úvěr zapomenout. Vaši schopnost splácet si banka ověří v registrech dlužníků.

Bez zástavy nemovitosti se to neobjede. Má to smysl?

U hypotéky je vždy nutné ručit nemovitostí, u většiny žadatelů to není problém, protože lze dát do zástavy tu nemovitost, kterou pořizujete. Dnes navíc nelze získat hypotéku vyšší než je hodnota dané nemovitosti. Problém vyvstává v situaci, kdy kupujete družstevní byt, ten nelze dát do zástavy, proto je nutné ručit jinou nemovitostí v osobním vlastnictví.

Ručení má svůj smysl, pokud se dostanete v průběhu splácení hypotéky do problémů, je to právě zastavená nemovitost, která bance vynahradí vámi neuhrazený dluh.