Jaroslav Janoušek byl u nehody ještě před příjezdem hasičů. „Jel jsem za transportem. Předjížděl ho vězeňský autobus, který se řadil před něj. Jenže tam brzdilo jiné auto a najednou jsem viděl, že ten náš kamion vybočuje. Těžký kolos se už ale nedokázal vyhnout,“ popsal Janoušek.

Řidič vyskočil

V tu chvíli slyšel obrovskou ránu. „Během dvou vteřin to bylo celé v plamenech. Řidič vyskočil z hořící kabiny náklaďáku, z autobusu vyskakovali lidé. Bylo to šílené,“ kroutil Janoušek hlavou. Škody na tancích, které mají hodnotu až pět milionů, mohly ale být mnohem větší. „Jak jsme na tom do večera dělali, zakryli jsme všechny otvory zespoda. Kdybychom to neudělali, chytil by motor a mohli bychom tank rovnou odepsat,“ řekl majitel.

Před dvaceti lety začal Jaroslav Janoušek (69) sbírat tanky. Později dokonce založil ve Smržovce na Jablonecku Muzeum obrněné techniky. Tank, který je nejvíce poškozený, mu dal spoustu práce. „Prakticky každý víkend jsme na něm ve dvou lidech dělali. Renovace skončila den před odjezdem v půl jedenácté. Tanky opravím, ale lidský život se vrátit nedá,“ dodal Janoušek.

Americké skvosty

Janoušek si tanky dovezl ze zahraničí. „Jde o americké stroje. Stíhač tanků Jackson M 36 je z roku 1944, stuart je ještě o dva roky starší. Jde o originální válečné tanky. Stuarta jsme přivezli z Brazílie, jacksona jsem vyhandloval ze Slovinska,“ řekl majitel, který vlastní dalších 16 tanků i další vojenská vozidla.

Fotogalerie
39 fotografií