Jaký problém řešíte: zapáchající pračka nebo lednice  vodní kámen ve sprše   zanesená mikrovlnka  špinavá okna a zrcadla  zašlé kuchyňské prkénko  špatný vzduch v bytě   skvrny na oblečení  žluté skvrny od potu  došla nám aviváž nebo přípravek na nádobí

Citron nebo kyselina citronová vám poslouží  jako přírodní čistič, který je navíc ekologický. Přátelský je nejen k životnímu prostředí, ale také k vašemu zdraví a peněžence. Díky svému složení a příjemnému aroma může posloužit jako dobrá alternativa k mnoha čisticím prostředkům. Nahradí silné deodorační, bělicí a dezinfekční produkty v domácnosti.

Dávkování kyseliny citronové: Jak na to?

Pokud jste se rozhodli zakoupit kyselinu citronovou, udělejte si z ní neprve roztok ve správném poměru. Obecně se doporučuje připravit roztok z dvou čajových lžiček na půl litru vody.

Na co všechno je citron nebo kyselina citronová? Vyzkoušejte naše tipy

Jak tedy citron nebo kyselinu citronovou použít? Podívejte se na tipy níže a uvidíte, že se vám tito dva pomocníci budou hodit nejen při velkém vánočním úklidu. Zvládnou toho totiž mnohem víc.

Odstraní žluté skvrny od potu

Pokud si nevíte rady s nevzhlednými žlutými skvrnami v podpaží bílých triček, vezměte si na pomoc kyselinu citronovovou. Oblečení hodinu namáčejte v roztoku připraveném z kyseliny citrónové a horké vody v poměru 1 díl kyseliny na 10 dílů vody. Poté vyperte běžným způsobem a po skvrnách by nemělo být ani památky.

Dá se použít místo aviváže

Kyselinu citrónovou můžete použít také místo aviváže na bílé prádlo. Pro tento účel rozpusťte cca 3 až 5 kávových lžiček kyseliny v litru vody. Před praním nalijte jednu až dvě odměrky tohoto roztoku do přihrádky na aviváž. Zabraňíte tak navíc usazování vodního kamene v pračce.

Zvládne skvrny na oblečení, vybělí zašedlé prádlo

Ani oblíbený módní kousek s fleky, které nejdou vyprat, nemusíte vyhazovat. Dejte mu ještě jednu šanci s pomocí citronu. Jednoduše smíchejte stejný podíl vody a citronové šťávy, textilii namočte a skvrny zkuste vydrhnout. Fleky buď zmizí celé, nebo se alespoň výrazněji zesvětlí. Proto raději používejte jen nabílé prádlo. 

Citron si poradí také se zašedlým prádlem. Díky citronu získáte tak účinné ekologické bělidlo bez agresivních chemikálií. Naplňte velký hrnec vodou, přidejte několik plátků citronu a přiveďte vše k varu. Pak hrnec odstavte, vhoďte zašedlé prádlo a nechte ho asi hodinu máčet. Nakonec oblečení dejte do pračky a vyperte obvyklým způsobem. Prádlo bude voňavější, ale také bělejší a zářivější.

Vyřeší problém se zapáchající pračkou

Co když vám pračka páchne zatuchlinou a už nepere tak jako kdysi? Příčinou mohou být vápenaté usazeniny a nečistoty uvnitř pračky. A i stěmi si poradí kyselina citrónová. Jak na to? Do bubnu pračky nasypte jeden hrnek kyseliny citronové spusťte pračku na nejvyšší teplotu. Díky teplé vodě kyselina citronová lépe rozpustí nejen nečistoty, ale i zbytky čisticích přípravků. Jakmile program dopere, pusťe jej znovu. Tentokrát ale pouze vodou. Zbavíme se tím zbytků kyseliny citronové z pračky.

Ostraní vodní kámen a skvrny ve sprše

Rozčilujete se pokaždé nad zaschlými kapkami vody, které hyzdí stěny vašeho sprchového koutu? Zapomeňte na chemické prostředky, kterými si povrch můžete poškodit. Mnohem lépe uděláte, když si vymačkáte šťávu tak z šesti citronů, a tu pak nalijete do rozprašovače. Kyselina citronová působí jako změkčovadlo, které vše dokonale rozpustí - jak zaschlé kapky tvrdé vody, tak i  mýdlové skvrny. 

Na odstranění skvrn od vodního kamene na vodovodních bateriích nebo ve sprše si můžete připravit roztok kyseliny citrónové. Stačí, když rozpustíte 160 gramů kyseliny citronové v jednom litru vody. Čistící tekutinu přelijte do rozprašovače a nastříkejte na potřebná místa. Po pár minutách působení, opláchněte. Vyhněte se však použití kyseliny citronové na přírodních kamenech, jako je žula a mramor, protože kyselina způsobí poškození.

Vyčistí mikrovlnku

I silně zanesenou troubu zbaví dobře všech nečistot citron. Je opravdu zbytečné si ničit chuť ohřívaných potravin chemickými čisticími prostředky, když vám stejnou službu udělá přírodní produkt. Do misky se studenou vodou ponoříte půlku citronu a vložíte do mikrovlnné trouby na 2–5 minut na nejvyšší výkon. Poté, co misku vyndáte, Všechny zaschlé zbytky potravin se nádherně uvolní, mastnota povolí a vy pak vše snadno setřete. A ještě jeden bonus to má. Citron taky dokáže pohltit všechny nežádoucí pachy. 

V případě použití kyseliny citrónové postupujte následovně. Ve vodě, namísto citronu, zřeďte 10 g kyseliny. Poté vložte misku do trouby, zapněte maximální režim a zahřívejte roztok po dobu 5-7 minut.

Umyje nádobí a obědové krabičky

Došel vám zrovna přípravek na nádobí nebo jste někde, kde není k dispozici? Nahradit ho můžete plátkem citronu. Ten posypte jedlou sodou a budete překvapena, jak si se špínou a mastnotou skvěle poradí. Navíc se nádobí bude krásně lesknout. Další příjemnou výhodou tohoto netradičního mycího přípravku je to, že vaše ruce budou po jeho použití jemné a voňavé!

Používáte často plastové nádoby na nošení oběda nebo v něm ukládáte jídlo do lednice? Tak to vás nejspíš už někdy nemile překvapily skvrny od potravin nebo červených omáček. I na tento problém existuje řešení. Stačí když krabičku po umytí přetřete rozříznutým citronem. Zbavíte se nejen nehezkého zabarvení, ale i nepříjemného zápachu.

Vyčistí plastové nebo dřevěné prkénko

Nejspíš se vám to také někdy stalo, po krájenní některých potravin zůstaly na prkénku nepěkné skvrny, které ne a ne jít dolů. Ještě než skončí definitivně v koši, zkuste jednoduchý trik s citronem. Vezměte půlku citronu a potřete s ní celý povrch prkénka – hodí se pro plastová i dřevěná. Šťávu nechte vsáknout a asi 20 minut působit. Uvidíte, jak skvrny zmizí a prkénko bude zase jako nové. Dokonale čisté a zbavené všech nežádoucích bakterií i v drobných rýhách a prasklinách.

Umyje okna a zrcadla

Pokud smícháte čtyři lžíce citronové šťávy a půl litru vody, vznikne vám účinný přírodní čistič na okna a zrcadla. Kyselina citronová totiž rozpustí zaschlé kapky, mastnotu a všechnu špínu. Na doleštění pak vám postačí jen novinový papír. 

Odstraní zápach v lednici

Z lednice se po otevření občas line nepříjemný zápach. A jako lapač pachů skvěle funguje citronová šťáva. Nejdříve se samozřejmě zbavte všech strůjců zápachu a pak namočte vatový tamponek do citronové šťávy a vložte ho do lednice.

Extra tip: Citron jako přírodní osvěžovač vzduchu

Vyrobit si můžete také lehce levný a přírodní osvěžovač vzduchu do všech místností v bytě. Je zbytečné, abyste si domácnost zamořovala chemickými vůněmi, když můžete mít přírodní alternativu. A jak na to? Misku naplníte vodou a dáte do ní citronovou kůru nebo několik plátků citronů. Přidat můžete hřebíček, skořici nebo jablečné slupky. Misku položte na topení a nechte vonnou směs pronikat pokojem. Levný a lehce vyrobený osvěžovač dokonale odstraní pachy a vzduch bude nádherně citronově svěží. Citron má také navíc výborné dezinfekční antiseptické účinky, čistí vzduch a usnadňuje dýchání. Takže ho oceníte hlavně při nachlazení.