Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejšpinavější věc v domácnosti? Hledejte v kuchyni!

/
  • digestoř
    digestoř (iStock)
    5. srpna 2019 ● 06:00

    Zanesený filtr v digestoři nejen ošklivě vypadá, ale má vliv i na funkčnost. Pokud vám to v kuchyni zapáchá, zaměřte se na mřížku v digestoři. Nejspíš pod nánosem mastnoty a nečistot nezvládá svou práci tak, jak má. Nejvyšší čas pustit se do čištění. Ale nebojte, s našimi tipy to nebude žádná věda.

    Ruku na srdce: kdy naposledy jste mřížku v digestoři čistili? Možná je to hodně dávno... Vrstva lepkavé špíny vypadá dost nevábně, a tak se do čištění chce málokomu. Jenže filtr digestoře plný tuku a prachu může brzy přestat fungovat a všechny výpary z vaření vám budou zůstávat v kuchyni. Co tedy s tím? Jak účinně a přitom nijak pracně vyčistit mřížky v digestoři?

  • 1.

    Jděte na to podomácku

    digestoř
    Autor: iStock

    Možná jste ji už zkoušeli vyčistit pomocí saponátu nebo jiného chemického prostředku a nesetkalo se to s velkým účinkem. Přitom existují účinnější metody. Stačí sáhnout po starých osvědčených domácích ingrediencích a mřížku na digestoři budete mít jako novou. Vezměte si na pomoc kyselinu citronovou nebo sodu a budete překvapeni, jak snadný je postup a jak skvělý je výsledek.

  • 2.

    Citronová lázeň

    digestoř
    Autor: iStock


    Budete potřebovat: velký hrnec, sůl, kyselinu citronovou


    Jak na to? Do většího hrnce (tak, aby se vám tam filtr vešel) nalijte litr vody a přisypte 4 polévkové lžíce soli a 3 čajové lžičky kyseliny citronové. Sundejte mřížky z digestoře a vložte je do hrnce. V roztoku je nechte chvíli vyvařit a pak omyjte.


  • 3.

    S pomocí zázračné sody

    digestoř
    Autor: iStock


    Budete potřebovat: velký hrnec, teplou vodu a jedlou sodu


    Jak na to? Opět si připravte dostatečně velký hrnec – tak, aby se do něj mřížka vešla. Ohřejte vodu tak, aby byla dostatečně horká, ale nevařila se. Poté do ní nasypte celý balíček jedlé sody. Pak aspoň polovinu filtru do lázně ponořte. Nechte působit dle míry znečištění. V případě opravdu velkého znečištění si můžete pomoct houbičkou. Až bude filtr čistý, namočte druhou půlku. Soda skvěle zafunguje a uvidíte, že filtr budete mít během chvíle jako nový.


  • 4.

    Jak často filtr čistit?

    digestoř
    Autor: iStock

    Zanesený filtr má kromě nesprávné funkčnosti vliv i na naše zdraví. Znečištěné výpary nijak neprospívají alergikům ani zdravým lidem. A tak je zbytečné trápit se ucpaným nosem, dusivým kašlem nebo špatným dýcháním. Proto raději myslete na pravidelnou očistu filtrů digestoře, a to alespoň jednou ročně. Ale s těmito jednoduchými triky to jistě zvládnete vícekrát.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy