Žalostný pohled na zničené terasy by mohl být u konce. Hlavní město našlo shodu o její budoucnosti se soukromým subjektem, který vlastní nemovitost pod terasou, DBK, Českou spořitelnou a pražským dopravním podnikem. Měli by podepsat memorandum, které je zaváže k tomu, že budou společně postupovat k opravě terasy.

Ušetří miliony

„Myslím si, že rekonstrukce je citlivější vzhledem k místu. Myslím si, že zbourat to ani nejde s ohledem na statické prvky, které jsou v budově soukromého subjektu. Fáze rekonstrukce bude rozhodně levnější než demolice a výstavba, u níž bychom se bavili možná v řádech stovek milionů. Tady nás to vyjde v řádech desítek milionů,“ řekl radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

Podle Chabra je podpis memoranda velmi důležitý, město totiž předtím nemělo k dispozici kompletní projektové výkresy a dokumentace k celé terase. Její část je totiž zapuštěná do budovy DBK a bez jejich pomoci nelze rekonstrukci provádět: „V průběhu několika týdnů, možná měsíců bude cílem dokončit kompletní projektovou dokumentaci a následně vysoutěžit konkrétního zhotovitele,“ prozradil Jan Chabr k dalším plánům.

Rok sporů

K uzavření jižního výstupu z metra Budějovická došlo zcela nečekaně. V pátek 19. ledna 2018 ho uzavřel dopravní podnik: „Místní šetření svolané Magistrátem hlavního města Prahy konstatovalo havarijní stav zastřešení veřejné pasáže mezi budovami České spořitelny a obchodního domu DBK, které není ve správě DPP,“ uvedla již dříve pro Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Pasáž u jižního výstupu byla neprůchozí o tři dny později.

Následovalo několik měsíců, kdy zátarasy znemožňovaly vstup na terasu, blokovaný byl i jeden vstup do metra. Dlouhé čekání bylo způsobeno zejména kvůli zavádění dočasných opatření a sporům. Minulé vedení magistrátu totiž chtělo terasu zbourat, proti tomu však byla společnost DBK Praha, která zde provozuje obchodní centrum. V říjnu byl jižní východ z metra znovuotevřen a byla vytvořená provizorní stezka v pasáži.

Fotogalerie
16 fotografií