„Mám za sebou šílený víkend,“ začíná své vyprávění majitelka fenky Elinky Martina. Vše odstartovala v pátek večer, když se s kamarádem a dvěma čtyřnohými miláčky, Elinkou a Bárou, vydala na procházku na Vyšehrad - oblíbené výletní místo nejen pražských pejskařů.

Elinku pak pustila z vodítka, aby se proběhla. „Lítala kolem mě, skotačila, byla jako rozdováděné dítě. Já si prohlížela osvětlenou Prahu a přemýšlela, do které místní kavárny zajdeme,“ vypráví. V tu chvíli ještě vše vypadalo idylicky. Pak se ale fenka zničehonic rozběhla a prudce vyskočila na kamennou zeď. Zavrávorala a zřítila se z hradeb do hloubky pod sebou. „Tři vteřiny naprosté hrůzy. Pořád ten pohled před sebou vidím a pořád se mi z něj zvedá žaludek,“ popisuje okamžiky plné strachu. Když se pak přes zídku naklonila, viděla pejska nehybně ležet na zemi na dně srázu.

Hasič v ohrožení

Její kamarád i přes prvotní šok zachoval chladnou hlavu a okamžitě zavolal pražské hasiče. Ti ihned vyrazili na místo a s sebou povolali také veterinární záchranáře. Zespodu se k Elince přes skály dostat nemohli, proto jako nejvhodnější způsob záchrany zvolili slanění z hradeb dolů. „Konečně se jeden z hasičů přivázal na lano a pro Eli se spustil. Když najednou rána a zábradlí, za které se jistil, se vytrhlo ze země. Jen rychlý zásah jeho kolegů zabránil dalšímu pádu,“ popisuje majitelka pejska.

Opravdový zázrak

Hasič pak fenku zabalil do vaku a vytáhl ji nahoru k místu, odkud se předtím zřítila. Pejska i s majitelkou následně záchranáři převezli do Vetcentra v pražských Stodůlkách. V tu chvíli ještě nebylo jisté, zda neutrpěl vnitřní zranění, zda nemá poraněnou hlavu nebo páteř. To se v ordinaci naštěstí nepotvrdilo, Elinka si ale prudkým nárazem roztříštila stehenní kost.

„Musím vám říct, že jsme tady nic podobného ještě nezažili. Nikdo to nechápe, že po takovém pádu nemá kromě zlomené nožičky ani škrábnutí. Musím vám říct, že tohle je čirý zázrak,“ komentovala pak prý situaci sestřička. Elinka musela podstoupit operaci, i přes velké komplikace se ale podle lékařů povedla. „V neděli večer jsme si našeho hrdinu odvezli domů. Je na ní vidět, jak moc je vděčná, že je naživu a znovu s námi,“ říká dojatá a vděčná panička.

Pejska teď čeká měsíční rekonvalescence. V zafixované noze má plošinku a tři hřeby a musí být v naprostém klidu. Pokud vše půjde dobře, nebude mít pravděpodobně žádné následky. „Děkuju pražským hasičům, děkuju Záchranné službě veterinární Pet-Medic Praha a děkuju Vetcentru ve Stodůlkách za to, v jaké dokonalé symbióze fungovali, za jejich profesionalitu, rychlost, ochotu i srdečnost. A děkuju tomu nahoře, že dal Elince ještě jednu šanci. Slibuju, že příště už to já ani ona nepose*eme,“ dodává majitelka, která svůj příběh popsala na Facebooku projektu Click and Feed, v němž lidé jediným klikem mohou zdarma naplnit misku opuštěným zvířatům.

Fotogalerie
4 fotografie