„Je poměrně vžitý mylný názor, že implantáty prsa zpevní a pozvednou, i když jsou povislá, ale tak tomu bohužel není.“ Pokud je žena spokojena s velikostí prsů, ale prsy jsou pokleslé, pak je namísto  augmentace silikonovými implantáty nejlepším řešením modelace,“ uvádí MUDr. Martin Skála, plastický chirurg z kliniky OB Care.

Modelace je vhodná k úpravě tvaru prsu, změně pozice dvorců a jejich případnému zmenšení. Při modelaci zůstává celkový objem prsů stejný jako před výkonem, ovšem v menším „kabátku“, takže jsou plnějších tvarů.

Augmentaci a modelaci lze kombinovat

Pokud je objem prsů malý, nebo si klientka přeje větší prsa, pak lze augmentaci kombinovat s modelací. Provádět oba zákroky najednou však přináší značná rizika a obtížnější hojení, z toho důvodu provádí řada chirurgů tyto operace odděleně. Nejprve modelaci a s odstupem času pak augmentaci.

Co se týče rozsahu, délky operace a možných rizik při hojení, je náročnější modelace. Bolestivost je zase větší u augmentace, zvláště při technice umisťování implantátu pod sval. Délka rekonvalescence je u obou výkonů podobná. U augmentace jsou jizvy v podprsní rýze nebo kolem dvorce. U modelace záleží na rozsahu a zvoleném postupu. Neznatelná jizva může být pouze kolem dvorce, nebo kolem dvorce, a navíc kolmo pod dvorcem a v podprsní rýze.

Fotogalerie
7 fotografií

Návrat do zaměstnání a k běžným činnostem

Po operaci zůstane klientka na klinice do druhého dne a po 3–5 dnech je pozvána na kontrolu. Po dobu dvou týdnů je třeba zachovávat klidový režim a po dobu 2 měsíců nosit elastickou podprsenku (a později při každé náročnější aktivitě). Čtyři měsíce po operaci lékaři také nedoporučují návštěvu bazénu, kde hrozí riziko infekce. Pokud se neobjeví žádné komplikace, může se žena vrátit do práce zhruba dva týdny po operaci. Lehčí aktivity si může dopřát po čtyřech týdnech a jiné činnosti bez omezení po šesti týdnech.

Výsledný tvar a velikost poprsí lze považovat za konečný zhruba po dvou až třech měsících od operace. Výsledek je trvalý.

Kosmetické operace prsů u těhotných a kojících maminek

„Veškeré kosmetické operace prsů se mají provádět minimálně 6 měsíců po ukončení kojení, lépe za rok, aby byla již žláza v klidovém stavu. Pokud dotyčná plánuje otěhotnět, je lépe s operací počkat, těhotenství často změní tvar prsů, takže by se estetický efekt operace mohl ztratit,“ doplňuje MUDr. Martin Skála z OB Care.