V tomto ohledu je v podstatě jedno, zda jde o potřebu se v módě esteticky realizovat či o čirou touhu rebelovat, za každých okolností na sebe upoutat pozornost. Důležité je nebát se, projevit se jinak, než káže mainstream masové populace. Ne každý to samozřejmě dává, ne každý má koncept stylu, vkus. Ale to už je jiná kapitola, řekla bych…

Kým se tedy inspirovat, čeho se vyvarovat?

Eva Burešová: Téma županu
Autor: Herminapress.cz

Eva Burešová: Téma županu

Talentovaná herečka a zpěvačka je velmi půvabná žena, která si může dovolit mnohé. Zavazující, při chůzi se hluboce rozevírající, župan kopírující šaty jsou neobvyklé, ale kreativně na večírcích hájené. Jednoduché doplňky jejich stylu neprotiřečí a spousta látky vypadá na šlank figuře mnohem lépe než na plnoštíhlé.

Známka: 1

 

Eva Che: Střet světů
Autor: Herminapress.cz

Eva Che: Střet světů

Nebývale vysoká, v Praze narozená Číňanka strhává pozornost vzhledem i oděvními kreacemi, v nichž bez předsudků a s lehkostí mixuje trendy i luxusní značky s úlovky ze secondhandů, jež předělává dle konceptu daného outfitu. O schopnosti být svá, svědčí i tento černý, s matem, leskem a různými styly si pohrávající outfit umocněný bílou kuklou a tělo členícími linkami.

Známka: 1

 

Sandra Nováková: S účastí negližé
Autor: Herminapress.cz

Sandra Nováková: S účastí negližé

Většina účastníků fashion weeků v čele s MBPFW svůj outfit na akci nepodceňuje. Na jedné straně je nadsázka v prezentaci přehlídek, na druhé módní stylizace jejich diváků. Ta je včetně účesu a líčení patrná i u této herečky, která tak trochu, jak se říká, vařila z vody. Ale snaha o sofistikovanost podání je v černém základu, růžovém plášti a hře s krajkou na prádlovém topu a punčochových otevřených střevících rozhodně znát.

Známka: 2

 

Simona Staton: Erupce erotiky
Autor: Herminapress.cz

Simona Staton: Erupce erotiky

Psaníčko luxusní zn. Y.S.L., nad kolena sahající kozačky z jemné semišové usně a absence sukně či nohavic. Jen pod rozkrok sahající košile a ve stejném pánském stylu vyvedené dvouřadé sako. Modelka a tenisová trenérka, expřítelkyně syna známého politika Topolánka, která žije s jihoafrickým manželem v Dubaji, nebyla jediná, jež si vystačila jen s bílou košilí. Většina jiných ale oproti ní vypadala bezprizorně, nevkusně, leckdy ordinérně. Ona tuto alternativu díky barevné kombinaci, čepici, postavě a charismatu utáhla.

Známka: 1

Rebeka: Secondhand punk
Autor: Herminapress.cz
 

Rebeka: Secondhand punk

Studentka Rebeka se svou vzpourou proti stádní módě, mainstreamu trendů a komerci patří ke kmenu lidí, jež ve skladbě návštěvníků fashion weeků stabilně figurují. Svůj šatník zhusta staví na úlovcích ze secondhandů, jež invenčně dotahují, co Rebeka v tomto outfitu učinila top suplujícím, mašličkami zdobeným obvazem hrudníku. Nylonová paruka, líčení, kombinace svršků v čele se saténovými kalhotami do gumy dávají na vědomí, že potřeba jinakosti je prioritní bez ohledu na estetiku. Vkus.

Známka: 4  

Jana Zielinski: V rámci artefaktu
Autor: Herminapress.cz

Jana Zielinsky: V rámci artefaktu

Trochu dres, trochu roucho. Také odkaz etnika. Fúze minimalismu s dekorativismem, chtělo by se poznamenat na adresu kreace ředitelky prestižního Designbloku a také Cen Czech Grand Design, Zielinski. Model od módní designérky roku Lenky Vackové, která u poroty zabodovala řadou modelů a koberců recyklovaného textilu, kreativně a vyváženě těží z prvků různých stylů. Je jedinečným dílem, jež beze slov dává na vědomí, že oděv je součástí užitného umění.

Známka: 1

David: Mimo mísu
Autor: Herminapress.cz

David: Mimo mísu

Tento mladý muž, jeden z aktérů módní policie ulice z MBPFW v Clam - Gallasově paláci, rovněž těží se secondhandů, leč výsledek jeho snahy o kreativní styling vyznívá zoufale. Vzpomínku na netopýřího Batmana evokující spojení trika a plandavého saka, beztvarý svrchník s nepochopitelným závěsem řetězů, nevhodně světlé ohrnuté džíny a vzorované ponožky jsou pomníkem absence citu pro věc a oslavou nevkusu.

Známka: 5 

Lucie Vonchitzki Špaková: Gravidní alternativa
Autor: Herminapress.cz

Lucie Vonchitzki Špaková: Gravidní alternativa

Ve vysokém stupni těhotenství není jednoduché dát na kurtu módy smeč. Společenské žito na TV Prima donedávna moderující Lucie se o to netradiční kombinací výrazně potištěného pulovru a zavinovací sukně ve velké Esterházy kostce za účasti rudého akcentu popruhů batůžku pokusila. Slušivost outfitu, jenž slučuje neslučitelné, se jeví sporně, ale rozhodně je zajímavý, hravý a nadčasové mokasíny jej skvěle dotahují.

Známka: 2

 

Fotogalerie
9 fotografií