Ceny Czech Grand Design, jímž bezprostředně předcházela mimořádně zajímavá expozice artefaktů v deseti kategoriích nominovaných tvůrců na týdenním festivalu Best of v prostorách Smetana Q, přenášela Česká televize. Trofej pro vítěze, jejíž podoba je každým rokem jiná, měla podobu kovové tlačítkem opatřené krychle ukrývající desítku zvukových stop, z nichž jedna vznikla během slavnostního večera a byla záznamem potlesku provázející ohlášení jména oceněného.

Grand designérkou roku se stala v Praze dlouhodobě tvořící Nastassia Aleinikava, která rovněž zvítězila v oboru šperk (kolekce Voynichův rukopis, kolekce brýlí Collection#3 – Utopie). Udílené ceny, které jsou vždy jiné, měly podobu kovové krychle s tlačítkem ukrývající desítku zvukových stop včetně záznamu potlesku doprovázejícím vyřčené jméno vítěze.

Ceny Czech Grand Design očekávané, předchozími lety potvrzené laťce invence a kvality dostály. Jako vždy byly hravým patosu oproštěným uměleckým tyátrem s patřičným smyslem pro míru a vkus. Někteří aktéři poskytli svými modely vytouženou podívanou, jiní leitmotiv ignorovali a svezli se na vlně standardu. Jistá bohémská ležérnost stylingu se tolerovala, dress code Creative Black Tie byl ideál. Pomyslná první cena za outfit náleží ředitelce Cen Czech Grand Design Janě Zielinski, která zvolila kreaci módní designérky roku 2017 Lenky Vackové, jež zvítězila kolekcí oděvů a koberců z odpadního textilu vytvořenou v rámci diplomové práce ve spolupráci s továrnou Klatex.

Jana Zielinski: Artefakt večera
Autor: Herminapress.cz

Jana Zielinski: Artefakt večera

Model módní designérky roku Lenky Vacková, která u poroty zabodovala řadou modelů a koberců recyklovaného textilu, kreativně a vyváženě těží z prvků různých stylů. Je jedinečným dílem aspirujícím na top ten modelů tohoto roku, které beze slov dává na vědomí, že oděv je součástí užitného umění.

Známka: 1

 

Liběna Rochová: Úsporný tah
Autor: Herminapress.cz

Liběna Rochová: Úsporný tah

Jedinečná oděvní výtvarnice, která si na trhu jako jediná obhájila art pojetí oděvu a hezkých pár let coby profesorka vede na pražské UMPRUM generace svých oceňovaných následovníků, jejichž klauzurní práce mají velký ohlas i ve světě, nezvolila dlouhé šaty ani jednu z vlastních kreací, ale šaty své studentky Karolíny Karpíškové doplněné kromě lodiček od Louboutina také plackou Love for Ever, kterou pořídila v Tokiu. Černé silné punčochy jsou na gala večer víc než sporné, ale k image Rochové náleží.

Známka: 2

 

Libuše Šmuclerová s dcerou Justýnou: Souhra v rodině
Autor: Herminapress.cz

Libuše Šmuclerová s dcerou Justýnou: Souhra v rodině

Generální ředitelka CNC je na cenách Czech Grand design stálým hostem. Sleduje tuzemské tvarosloví v praxi včetně scény progresivních mladých výtvarníků a do Stavovského divadla zvolila variaci na malé černé od streetové zn. Girls Without Clothes nesoucí na zádech poselství Love Me Harder. Monument náhrdelníku autorky Markéty Richterové plochu rozzářil a styl dotáhla i kabelka. Téma večera dostála psaníčkem i slečna Justýna, jenž na černé pouzdro ke kolenům navrstvila maxi sukni s jedinečným dezénem.

Známka: 1

 

Adriana Krnáčová: Deficit šmrncu
Autor: Herminapress.cz

Adriana Krnáčová: Deficit šmrncu

Nechyběla ani primátorka Prahy, jež ikonou módy není a její na veřejnosti prezentovaný šatník je na úrovni vkus neurážejícího standardu. Bohužel sametový overal, který je stále v kurzu, dobrou volbou pro její typ nebyl. Kónický tvar nohavic na slušivosti nepřidal a stříbrnými hroty vyšperkované, u movitých dam oblíbené lodičky od Valentina k atraktivnosti nestačily.

Známka: 3

 

Jitka Schneiderová: Ligotavá opulence
Autor: Herminapress.cz

Jitka Schneiderová: Ligotavá opulence

Populární herečka jako vždy událost nepodcenila a jistě využila služby stylisty, který její štíhlé tělo zatěžkal opulentně vyšívanou róbou se spodním a zcela neotřelým nátělníkem pudrově růžové. Model pochází z módního domu Valentino, odkud je luxusní skořepina večerní kabelky. Tato velkých hollywoodský gala hodná kreace nemá chybu, ale na atmosféru a celkovou režii večera je příliš bombastické. Zde schází cit pro míru. Nositelka ji měla vynést na rudý koberec Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Známka: 1

Tereza Voříšková: Smeč konfekce
Autor: Herminapress.cz

Tereza Voříšková: Smeč konfekce

Půvabná a velmi talentovaná mladá herečka to má s outfity jako na houpačce. Někdy jsou na jedničku, jindy se nesou v nižším průměru. Tereza každopádně není ramínkem na luxusní modely z Pařížské třídy. Dává přednost české ateliérové tvorbě a tentokrát dokonce sáhla k populární švédské zn. Lindex, od níž je nejen overal s metalickým vláknem, ale i plášť suplující hedvábné kimono z limitované, uměleckými díly inspirované edice Art Meets Fashion. Není to špatné, ale chybí nosný outfit dotahující detail. O ohrnutých nohavicích nemluvě.

Známka: 2

 

Zuzana Stivínová: Rajka s otazníkem
Autor: Herminapress.cz

Zuzana Stivínová: Rajka s otazníkem

Charismatická, na divadelních prknech i před kamerou ctěná osobnost je naším módním světem považovaná za jednu z hrstky s outfity si kreativně pohrávajících hereček, které se bez stylisty obejdou. Jako symbol velké šílené lásky zvolila maxi kabát, v němž se před lety vdávala a ponechala si jej po celý večer na sobě. Boa z rajčího peří, jímž nadčasový kabát vyšperkovala je nadbytečné a stylově mimo. Výrazná kabelka by stačila.

Známka: 2

Fotogalerie
8 fotografií