Filozofická fakulta se letos poprvé rozhodla zapojit do Evropského dne jazyků. A ačkoli se jednalo o vůbec první účast na oslavách mezinárodního svátku, akce nabídla návštěvníkům možnost poznat blíže na čtyřicítku světových jazyků, a to jak živých, tak mrtvých, tedy takových, které už nemají žádného rodilého mluvčího. „Přišlo nám to jako taková společenská zodpovědnost přinést poznání jazyků nejen univerzitním studentům, ale také široké veřejnosti a středním a základním školám,“ prozradila Eva Lehečková, proč celá akce vznikla.

Více než čtyřicet jazyků

Bylo možné si nejen poslechnout čtyřicítku světových jazyků, ale dokonce se i naučit jejich základy. Na filozofické fakultě se ale „řečí“ učí mnohem více. „Vyučujeme přes 70 mrtvých a živých jazyků z celého světa,“ svěřila Lehečková. Pro představu nechyběla v rámci výstavy mapa světa, na které byly všechny vyučované jazyky zakresleny. 

Evropský den jazyků proměnil Hybernskou v bájnou Babylonskou věž
Autor: Eva Fornálová

Které z nich jsou v poslední době „v kurzu“? „Studenti mají paradoxně zájem o jazyky, které jsou ve speciálních školách drahé. Takže je velký zájem o jazyky z Asie, například o tibetštinu a korejštinu, kterác je zrovna populární díky filmům. A japonština je dlouhodobě zajímavá kvůli anime,“ prozradila na závěr Eva Lehečková.

Poslech, hry i minilekce

Výstava, na které bylo možné nejen si přečíst základní informace o jednotlivých jazycích, zhlédnout krátký film nebo se sluchátky na uších objevit kouzlo leckterých mrtvých jazyků, nebyla jediným programem, který si Filozofická fakulta připravila. „Nikdy jsem takhle různé jazyky neposlouchala. Člověk slyší pouze angličtinu nebo němčinu. Tohle je ale super,“ těšila se studentka Anna, která měla možnost objevit i jazyky, se kterými se ve škole nesetká. S podobným nadšením však zdaleka nebyla sama - už dopoledne byla v Hybernské hlava na hlavě.

Video
Video se připravuje ...

Evropský den jazyků v Hybernské Eva Fornálová

V kampusu bylo možné zahrát si nejrůznější jazykové hry, projít si hedvábnou stezku, zajít si na tematické přednášky například o tom, jak se rozmluvit, nebo o podivnostech v jazycích. A v neposlední řadě nechybělo hned několik sálů, kde probíhaly i lekce jazyků - ať už těch známějších, jako je němčina, nebo těch exotičtějších, mezi které patří například bengálština, novořečtina, litevština, čínština a řada dalších. Pokud se chystáte do Hybernské, harmonogram kurzů objevíte tady. Oslavy jazyků potrvají až do desáté hodiny večerní. 

Fotogalerie
47 fotografií