Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otestujte se: Máte vysoký krevní tlak? Tohle jsou jeho skutečné příznaky

  • 3. února 2018 | 06:00

    Více než třetina lidí, kteří trpí vysokým tlakem, o svém problému vůbec neví. Nebolí to, ale bohužel hypertenze je časovanou bombou, která může zapříčinit mozkovou mrtvici nebo infarkt. Jak poznáte, že se vás vysoký krevní tlak týká?

  • Vaše čísla překračují hranici 130/180

    Autor: istock.com

    Nesmíte zapomenout, že váš krevní tlak se mění v závislosti na úrovni aktivity, spánku, příjmu potravy a dalších faktorů. Abyste získali přesnou hodnotu, můžete si tlak měřit i doma, a to vždy, když jste klidní. Takto si jej měřte každý týden nebo měsíc a hodnoty si zapisujte. Pokud se vaše hodnota neustále pohybuje kolem 140/90 mm Hg, je potřeba navštívit lékaře. Optimální hodnota by měla být méně než 130/80 mm Hg.

  • Je to dědičné

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vaše matka nebo otec trpěli touto nemocí, je pravděpodobné, že se u vás vysoký krevní tlak objeví také. Proto je více než důležité, abyste dbali na správný styl života a tlak si hlídali. Měli byste se vyhýbat kouření, věnovat zvýšenou pozornost vašemu jídelníčku a do svého volného programu zařadit pravidelný pohyb. Pozor, kvůli dědičnosti mohou mít hypertenzi i vyloženě štíhlí lidé. 

  • Trápí vás bolesti hlavy

    Autor: istock.com

    Pokud vás bolí hlava, nemusí to bezpodmínečně znamenat, že trpíte vysokým krevním tlakem. Pokud se tyto bolesti objevují častěji v podobě nepříjemné migrény, která může být navíc spojena s krvácením z nosu, stálo by to nejspíš za prohlídku u lékaře. Může to být jeden ze znaků vysokého krevního tlaku, který byste rozhodně neměli přehlížet. 

  • Nafouklé břicho a problémy s močením

    Autor: istock.com

    Vysoký krevní tlak bývá úzce spojen s diabetickým onemocněním nebo s onemocněním ledvin. Může to být doprovázeno neustálým pocitem nafouklého břicha nebo vás mohou doprovázet problémy s močením. Pokud se tyto faktory vymykají vašim běžným návykům, měli byste zpozornět. 

  • Zhoršil se vám zrak

    Autor: istock.com

    Pokud se u vás objevuje rozmazané vidění nebo jste si všimli, že se vám zrak prudce zhoršil, měli byste navštívit lékaře. Příčinou sice nemusí být vždy vysoký krevní tlak, zhoršené vidění může být také důsledkem práce s počítačem nebo důvodem může být také věk. Tak či tak, může to být jeden z varovných signálů, a proto byste oční prohlídku neměli odkládat. 

  • Závratě a ztráta rovnováhy

    Autor: Shutterstock

    Náhlé pocity závratě a ztráta rovnováhy mohou být včasným varováním před mrtvicí, která je právě způsobena vysokým krevním tlakem. Pokud jsou ale závratě spojovány s něčím zřejmým, jako je například dehydratace, nemusíte se ničeho bát. Pokud však tyto stavy přetrvávají, na nic nečekejte a jděte k lékaři. 

Autor: Aneta Pařízková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...