Mnohým zákazníkům vadí při sledování 3D televizoru nutnost nosit speciální brýle, které střídavě propouštějí levý a pravý obraz. Mozek si poté oba posunuté obrazy skládá dohromady a vytváří prostorový efekt.

Bez brýlí je pohoda

Nové Toshiby používají jinou technologii obrazovky, která se nyní používá například u 3D fotooaparátu. O něm jsme již informovali. Obraz ve dvou různých podobách je vyzařován dvěma směry a lidské oči jej vnímají rozděleně. Princip složení do 3D prostoru je pak stejný jako u "obrýlených" televizorů.

Televizory byly prezentovány v maximálně temné místnosti
Autor: Reuters
Výhoda je naprosto jasná. Nemusíte nosit otravný doplněk v podobě brýlí, které mají navíc povětšinou hodně extravagantní design, který ne každému vyhovuje. Dětem například příliš nesedí ani velikostně. Zvyšuje se tak částěčně pohodlnost sledování.

Dobrý krok, ale ještě je brzy

Ale záporů je prozatím o něco více než kladů. Předně 3D efekt je vidět v podstatě jen z jednoho místa. U modelu s úhlopříčkou 20" (asi 51cm) je idální vzdálenost 90 cm od obrazovky. U menšího modelu, který má velikost 12" (asi 30cm) je ideální vzdálenost 65 cm. Diváci se nebudou moci dívat z většího úhlu než 40°. Ležet u televize bude také problém.

Samotná velikost úhlopříčky taktéž není žádné terno. Navíc přepokládaná cena je 25 000 Kč u modelu s menší velikostí, u většího modelu se připlatí i dvojnásobná částka.

Od Toshiby je uvedení takovéto televize opravdu statečným krokem. Každopádně "nakopne" své největší konkurenty, kteří vsadili prozatím na brýle: Samsung, Panasonic i Sony. Prozatím však majitele odradí slabší výkon (menší rozlišení a nižší kontrast), vysoká cena a hlavně titerná úhlopříčka.

Fotogalerie
3 fotografie