Držitelce dvou filmových Oscarů Elizabeth Taylor řadu let zdraví příliš neslouží. Čas od času to s ní dokonce vypadá tak bledě, že novináři vytahují ze šuplíku její předepsaný nekrolog. Ale Liz se drží, jako kočka na rozpálené střeše má několik životů.

Cena za výjimečnost

Jedineční lidé to mají vždycky těžší. Jinak to ani být nemůže. Platí to i pro Liz, která jako jedna z mála ikon dvacátého století obstála v tvrdé konkurenci ostatních mimořádně půvabných žen. Její krása se dostala do pomyslné síně slávy a dodnes je považována za jeden z ideálů bez ohledu na momentální trend.

Jenže ona, popularitou posvěcená výjimečnost s sebou nese i psychický tlak. Tomu byla Elizabeth vystavena od jedenácti, kdy se u společnosti Metro-Goldwyn-Mayer stala dětskou filmovou star čtyřicátých let. Posléze legendárním symbolem úchvatné sexy ženskosti na této planetě.

Dostát postavení, jakému se Tylor těšila, nebylo s přibývajícími léty lehké. Pro legendární sexsymbol je to sakra těžké, jak upřímně konstatuje ve své knize mladší kolegyně Liz, Raquel Welch. Navíc ideál krásy se postupem doby měnil. To, co se v padesátých, začátkem šedesátých let vnímalo jako super – ultra štíhlý pas, plnější boky – začalo ztrácet body na trhu.

Výsledkem bylo, že Liz podnikla několik odtučňovacích kúr. Ale vůli k asketickému, drilem podmíněnému životnímu stylu neměla. Tu ředily prášky na utlumení chronické bolesti zad a alkohol tišící životní prohry. Ztráty milovaných lidí, citová zklamání. Nehledě na nedostatek soukromí, tíhu se slávou spojenou.

Láska jako nutnost života

Elizabeth a muži jsou atraktivní, mediálně sledovanou kapitolou života Taylor, kterou jistě kdekdo zná. Velkolepý příběh slavné herečky, mající za sebou osm sladkých slibů manželství.

Mezi jejími choti např. figuruje hotelový magnát Nick Hilton, anglický herec Michael Wilding, s nímž měla dva syny. Také Mike Tood, otec její dcery Lizy – jediný osudový muž, s nímž se nerozvedla. Zemřel při letecké katastrofě a Elizabeth neměla daleko k sebevraždě, jak tvrdí její přátelé. Za hollywoodského kolegu, hvězdného frajera Richarda Burtona, se dokonce provdala dvakrát. Následoval senátor Warner, o deset let později parťák z léčebny závislostí, mladý dělnický Rambo Fortensky…

Citově impulzivní Elizabeth se dokázala provdat a rozvést během roku a znovu s nadějí stát před oltářem. Těžko říci, nakolik byl na vině osud, netrpělivost, naivní sen věčné dívky po dokonalém, láskyplném soužití. Významní muži jí padali k nohám a poté s ní jednali jako s kořistí. Nebo z ní měli mindráky. Obojí špatně – pro ně i pro Elizabeth.

Největším úletem byl Fortensky. Světová hvězda a primitivní neurvalec z ulice. Šedesátnice Liz ignorovala věkové, společenské, existenční rozdíly. Myslela si zřejmě, že společné emoce z odvykací léčby jsou dostatečným základem. Nebyly. I když se téhle iluze držela pět let.

Carpe diem

Elizabeth kdysi po ročním manželství se zhýčkaným frackem Hiltonem metaforicky prohlásila: "Myslela jsem si, že k manželství stačí bílá chaloupka a nadýchaná zástěra." Teď si to jistě nemyslí. Mnohá žena by to po tolika nezdařených pokusech s muži vzdala. Elizabeth ne. Mužský k ní patří, je protipólem její podstaty. Neuchopitelného koktejlu ženy a naivní dívky, který bláznivě obdivoval Michael Jackson a jež jí i přes pokročilý věk zůstal - i když zdevastovaná seděla na invalidním vozíku.

Nyní, jak se proslýchá, chystá Elizabeth zásnuby se svým výrazně mladším manažerem Jasonem Wintrem, do jehož stáje patří i sestra zesnulého Michaela Jacksona, Janet. Taylor blízké zdroje tvrdí, že se hodlá podeváté provdat. A jedním dechem dodávají: „Žijí spolu několik let. Liz je pro Jasona vzývanou ikonou. Je z ní posedlý. Ona je s ním zase šťastná. Milují se.“

Další, neméně zasvěcení, přidávají suchou informaci, že Jason je gay. Což lásku téměř osmdesátileté dámy a o generaci mladšího homosexuála nijak neumenšuje ani nedevastuje. S Darou Rolins jsme se kdysi shodly, že každá správná ženská má mít svého gaye. Rozumí naší duši, je intimním přítelem. Smějeme se s ním...

Elizabeth ve svém pokročilém věku, v životě naplněném muži, takové citové souznění, po němž vždycky toužila, konečně našla. Jason může být pro ni druhým Jamesem Deanem. Rebelským idolem padesátých let, který ve čtyřiadvaceti letech při autohavárii zahynul. Miloval rychlá kola a byl gay. Liz svého o rok staršího přítele milovala. Jeho ztrátu nesla celoživotně. A teď svého druhého Deana vedle sebe má. Co víc si může ve svých letech přát? Liz není šílená!

Carpe diem neboli užij dne. Elizabeth se tímto moudrem řídí. Vzhledem k jejímu zdraví a věku jí příliš dnů, měsíců či roků nezbývá.