Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Teroristický útok v Praze? Palestinský velvyslanec zemřel. Došlo i na evakuaci!

Autor: lvi - 
1. ledna 2014
19:23

V bytě palestinského velvyslance v Praze došlo dnes v poledne k detonaci, při které palestinský velvyslanec Jamal Mohammad al-Jamal zemřel. Výbuch v Internacionální ulici šetří policie. Podle předběžných zpráv je na vině neodborná manipulace s bezpečnostním trezorem.

Při výbuchu diplomatickém bytě v Praze - Suchdole byl těžce zraněn palestinský velvyslanec, řekl Radiožurnálu Nabil El Fahel z tiskového oddělení palestinského velvyslanectví.

Po trasportu do ÚVN ve Střešovicích velvyslanec  al-Jamal zemřel, když podlehl následkům svých zranění. "Utrpěl četná a vážná zranění dutiny břišní, v oblasti hlavy a obličeje, rovněž pak nohou. Tato zranění nebyla slučitelná s životem a byla více než vážná. Odpovídala bezprostřednímu výbuchu," uvedl pro Českou televizi vedoucí chirurg ÚVN Daniel Langer.

Manželka velvyslance byla převezena do téže nemocnice s lehkým zraněním.

Video Policejní manévry krátce po výbuchu v rezidenci palestinského velvyslance. - David Malík
Video se připravuje ...

Na místě rezidence stále pohybuje deset až dvacet policejních vozů, nad lokalitou předtím přelétal vrtulník. Ulice je stále uzavřena a policie stále odklání dopravu.

Podle aktuálních informací navíc policisté rošiřují bezpečnostní zónu o dalších 150 metrů, jelikož přivolaný policejní pes zaznamenal zatím neznámé a podezřelé pachové stopy.

Policisté byli proto nuceni evakuovat asi 51 lidí, kterým poskytla azyl radnice městské části. Evakuaci trvala asi 2 hodiny, během kterých pyrotechnici zkoumali další bezpečnosní zařízení v rezidenci.

Policisté na základě zjištěných a blíže nespecifikovaných pachových stop přistoupili k evakuaci okolních obyvatel. Policisté na základě zjištěných a blíže nespecifikovaných pachových stop přistoupili k evakuaci okolních obyvatel. | David Malík

Palestina zatím nereagovala

Podle informací arabské telvize al-Džazíra zatím nebyla palestinská samospráva o události oficiálně informována, nicméně prostřednictvím svého ministerstva zahraničí vyjádřilo rodině úpřimnou soustrast a lítost nad smrtí al-Jamala.

dobrotka ( 1. ledna 2014 21:37 )

agent007 ( 1. ledna 2014 20:47 )

Trezor zajiteny granatem. Kdyz si dal panaka, na granat zapomel .

jana52 ( 1. ledna 2014 20:15 )

mně tedy nepřipadá normální takové zabezpečení trezoru... to bych spekulovala o tom, jestli na tohle mají právo...

namoroman ( 1. ledna 2014 20:04 )

Jo, už vím...

namoroman ( 1. ledna 2014 20:04 )

mě to déle trvá

Zobrazit celou diskusi