Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Šeberově vybouchla rozvodna: Půlka Prahy bez proudu!

Autor: ljš, rvs, psch - 
19. června 2013
05:30

VIDEO: Černočerná tma, tak vypadala asi polovina Prahy poté, co na Šeberově v noci vybuchl v rozvodně Chodov transformátor. Plameny šlehaly několik metrů vysoko. Hasiči mezitím vyprošťovali lidi z výtahů, na nějakou dobu vypadl proud i v pražském metru. Chvíli po půlnoci se podařilo dodávku elektřiny obnovit, ráno hasiči dostali už plameny pod kontrolu.

Série silných výbuchů a plameny šlehající několik metrů vysoko! Takhle vypadala situace na pražském Šeberově v rozvodně Chodov u Kunratic, kde explodoval transformátor. Během okamžiku zčernala půlka Prahy!

Blackout postihl především Chodov, Michli, Vršovice, Záběhlice, Zahradní Město, ale i Žižkov a další části. Škoda na rozvodně je asi sto milionů korun a výbuch podle nejnovějších informací způsobila technická závada.

"Transformátor je explozí a následným požárem zcela zničen a bude nutné je kompletně vyměnit," uvedl předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský. Hasiči budou místo dohašovat až do čtvrtka.

Tma!

Panika, strach... A především tma, která pohltila asi polovinu Prahy na zhruba hodinu a půl. Po výbuchu zachvátily trafostanice u Kunratického lesa plameny. „V tu chvíli jsem byl asi půl kilometru od výbuchu. Byla to obrovská rána, všude se otřásla okna,“ popsal reportér Blesku, který byl na místě nehody.

Video  V půlce Prahy vypadl po vůbuchu transformátoru proud, škody jdou do desítek milionů  - Blesk - Pavel Schuster, David Malík
Video se připravuje ...

Atrakce

Exploze zaměstnala asi 70 hasičů včetně protichemické jednotky. Policisté a strážníci objížděli přilehlé oblasti a upozorňovali obyvatele, aby si zavřeli okna a nevycházeli. Z transformátoru, ve kterém hořelo 60 tun oleje, vycházel hustý černý dým, který bylo vidět snad z celé Prahy a blízkého okolí.

Policistům i hasičům komplikoval příjezd na místo dav „turistů“, kteří se sešli z okolních paneláků, aby se podívali, co se stalo. Mohutný požár se tak doslova v několika minutách stal perfektní atrakcí.

Blackout na hodinu a půl, nejezdilo metro

Energetici se okamžitě snažili připojit postižené oblasti k jiným rozvodnám. Během hodiny byly připojeny Vinohrady, Eden, Záběhlice a později i další čtvrti.

Zasaženy byly pražské části 2, 3, 4, 10, 11 a 22, v Praze 4 a 10 dokonce netekla voda. Problémy zaznamenala i Thomayerova nemocnice v Krči, kde přestala fungovat vzduchotechnika. Na malou chvíli nejezdilo i metro a tři linky tramvaje.

Nad ránem se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu, bojovali s nimi přes 6 hodin. Dramatickou situaci na místě kromě hasičů řešili jak policisté, tak záchranáři. Nehoda se naštěsti obešla bez vážných zranění a obětí na životech.

japos22 ( 19. června 2013 09:08 )

To je pravda, včera vypadl proud a bylo po diskusi

hofihofi ( 19. června 2013 08:39 )

A jak to vis?

kostra5 ( 19. června 2013 07:51 )

A tady diskuse je, jak zajímavé. Je mi z toho špatně, jak s náma pořád někdo manipuluje.

guliver ( 19. června 2013 07:23 )

jo no u nas taky kdyz nejede metro nebo zavroz office centrum tak jsou ulice plne bezprizorne bloudicich chlapiku v monterkach a ze nesla doprava? no a co tak si vezmes z klubu taxika a nepojedes sockou...

waserman ( 19. června 2013 07:03 )

Protože příspěvky pod článkem by nás v horku nakazily všechny

Zobrazit celou diskusi