Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Smrt velvyslance zkusí objasnit palestinští experti! Co bylo ve starém trezoru?

Autor: lvi - 
2. ledna 2014
05:02

Za zcela šokující považuje smrt palestinského velvyslance v Praze tamní samospráva v čele s ministrem zahraničí Rijádem Málikím. Ten dnes hodlá do Prahy letecky vyslat právě vlastní experty na zbraně a výbušniny!

Málikí informaci zveřejnil prostřednictvím arabské televize al-Džazíra. Zda budou experti působit v přímé součinnosti s vyšetřovateli v Česku nebo separátně, zatím není vůbec jasné. Policie zatím na další podrobnosti uvalila informační embargo.

Jisté ale je, že v „pražském“ trezoru muselo být něco velmi delikátního. Už včera sám Málikí šokoval prohlášením pro agenturu AP, kdy uvedl, že trezor, který v Česku zabil velvyslance Jamala Muhammada Jamala, byl dvacet let starý a po celou tu dobu ho nikdo neotevřel. Agentura citovala Málikího, který prohlásil, že trezor se původně nacházel na starém velvyslanectví v Praze a pak byl převezen do nových objektů.

"Trezor stál nepovšimnut ve starém velvyslanectví. Nikdo se ho nedotkl dvacet, pětadvacet let," prohlásil Málikí. Podle jeho slov až nynější velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. "Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to," citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes dvacet let nikdo nedotkl, ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

Jde tak o první oficiální vyjádření palestinské samosprávy k pražskému incidentu.

Evakuace byla spíše prevencí

Policisté byli kvůli incidentu nuceni evakuovat asi 51 lidí, kterým poskytla azyl radnice městské části. Evakuaci trvala asi 2 hodiny, během kterých pyrotechnici zkoumali další bezpečnosntí zařízení v rezidenci a mimo jiné další trezor.

Arafatovo smutné dědictví?

Na přítomnosti starého palestinského trezoru v Praze ale nespatřuje nic divného někdejší poradce pro zahraniční záležitosti Fatahu, respektive palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse Nabel Shaath.

„Kolem 80. let minulého století měla celá řada zemí bývalého východního bloku velmi těsné vztahy s Organizací pro osvobození Palestiny (OOP) někdejšího vůdce Jásira Arafata, který poté rozštěpil OOP na militantní Hamás a mírotvorný Fatah. Není tedy divu, že z té doby pochází trezor s výbušninou. Později navíc došlo k ochlazení vztahů s Českými vládami, jelikož ty se nikterak netajily podporou Izraele v rámci blízkovýchodního konfliktu,“ řekl Shaath pro AP.

klidek.pianko ( 2. ledna 2014 16:02 )

klidek.pianko ( 2. ledna 2014 16:01 )

:/ to je hloupé, stejně se dál říká vžitá Ruzyň, nakonec to je Ruzyň a né třeba Nusle

reggina ( 2. ledna 2014 15:55 )

jsem zvedava, kdy to prejmenuji zpatky, podle me dlouho to trvat nebude

xcarodejka ( 2. ledna 2014 15:54 )

Myslím, že ten Malikí studoval kdysi v Praze.

reggina ( 2. ledna 2014 15:50 )

na trezoru bylo napsano "neotvirat!" a 25 let nikdo tam nelezl....

Zobrazit celou diskusi