Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smrt velvyslance: Bomba v trezoru číhala 20 let

Autor: lvi, ap - 
1. ledna 2014
21:34

Se zcela šokující zprávou přišel palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí, podle něhož trezor, který v Česku zabil velvyslance Jamala Muhammada Jamala, byl dvacet let starý a po celou tu dobu ho nikdo neotevřel. Co však skrýval je záhadou.

Agentura AP citovala palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího, který prohlásil, že trezor se původně nacházel na starém velvyslanectví v Praze a pak byl převezen do nových objektů.

"Trezor stál nepovšimnut ve starém velvyslanectví. Nikdo se ho nedotkl dvacet, pětadvacet let," prohlásil Málikí. Podle jeho slov až nynější velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. "Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to," citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes dvacet let nikdo nedotkl, ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

Jde tak o první oficiální vyjádření palestinské samosprávy k pražskému incidentu.

Evakuace byla spíše prevencí

Policisté byli proto nuceni evakuovat asi 51 lidí, kterým poskytla azyl radnice městské části. Evakuaci trvala asi 2 hodiny, během kterých pyrotechnici zkoumali další bezpečnosntí zařízení v rezidenci a mimo jiné další trezor.

Video Vyjádření policejní mluvčí Andrey Zoulové k výbuchu v rezidenci palestinského velvyslance. - David Malík
Video se připravuje ...

Šándor: O teroristický čin nešlo

Ptázkou zůstává kdo za explozi v trezoru může. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora se v Suchdole jednoznačně nejednalo o akt terorismu. „Neumím si představit, že by to byl teroristický čin. Nic tomu zatím nenasvědčuje. A to hned z několika důvodů. Česko nikterak nefiguruje v blízkovýchodním mírovém procesu. Myslím tím aktivně. Neumím si tedy představit, že by se někdo vmísil do tohoto konfliktu právě skrze palestinského velvyslance v Česku,“ uvedl pro blesk.cz Šándór v narážce na možné diverzní akce izraelských tajných služeb.

rudyptak48 ( 2. ledna 2014 10:43 )

Žeby trezor, coby spící agent sionismu? To je zas snůška teorií. Jokobychom nevěděli, že palestinci jsou "neškodní a mírumilovní občané" .

hennessy7 ( 2. ledna 2014 10:18 )

A ty fakt věříš všemu, co se píše v dennej tlači? Hm, tak to jsi dobrá

siroky11 ( 2. ledna 2014 04:33 )

A není to náhodou všechno trochu jinak? Nemají náhodou všechna palestinská velvyslanectví tyto nálože v "povinné výbavě" ? Co kdyby potřebovali odstranit nepohodlnou osobu, restauraci, obchodní dům, nebo objekt kde se shlukuje mnoho lidí?

obluda.pb ( 2. ledna 2014 01:37 )

Čmoudi a výbušniny A tohle vůbec nebylo špatný...

dobrotka ( 2. ledna 2014 01:30 )

Co to tady tvrdis za bludy? O trezoru se vedelo, jenom byl na stare ambasade. A ted ho prestehovali do rekontruovane residence palestinskeho velvyslance, ktera se postupem casu mela stat ambasadou. A dalsi tvuj blud je, ze trezor bouchl cirou nahodou. To ani nejses schopen si poradne precist tisk abys vedel, ze trezor bouchnul, kdyz se do nej velvyslanec zacal dobyvat????????

Zobrazit celou diskusi